dinsdag 15 november 2011

Brood bakken en geld besparen deel 2

Al eerder schreef ik over de vele voordelen van zelf broodbakken. Het is niet alleen heel leuk om te doen, het is ook prettig precies te weten wat je eet, je kunt elke keer varieren en zo de heerlijkste broodjes maken, maar heel belangrijk is ook dat het geld bespaart.

In mijn vorige blogje schreef ik al over de kosten van de materialen. Laatst was ik bij het Duurzaamheidscentrum en de balie-dame daar had een keer gemeten wat het energieverbruik per brood was: acht cent! Natuurlijk zal dat nog per machine en per energieleverancier verschillen, maar dan heb je even een richtlijn.

Nou, nog maar even rekenen dus. In dit eerdere blogje had ik uitgerekend dat je qua materialen voor een brood gemaakt van volkorenmeel, bloem, gist, zout en olie iets meer dan 35 cent kwijt bent (per groot brood, zo'n 800 gram!) Daar komt nog 8 cent bij voor de stroomkosten, dus 43 cent per brood. En als je graag een dure broodmachine koopt zal dat de kosten per brood ook nog verhogen, maar gelukkig zijn veel machines te leen, te ruil, of zo goed als nieuw van Marktplaats te halen.

Conclusie: nog steeds goedkoper, zelf brood bakken!

1 opmerking:

  1. Hey Emily,
    Dat scheelt enorm! Broodbakker gaat voor mij nog iets te ver.... Ik doe een stapje rustiger ;) -- ik haal brood van de markt. €1,- voor een brood. Misschien toch nog even rondkijken voor een goede broodmachine... Want zelf vers gemaakt blijft het lekkerst.

    Ik heb trouwens een vraagje, zou je me willen mailen? Benny.rebergen@gmail.com


    Thanks voor je leuke blogbericht

    BeantwoordenVerwijderen