Een goede manier om minder te kopen en een groot verschil te maken in de hoeveelheid plastic broodzakken die je per week weg moet gooien is door je eigen brood te bakken. Naast de verminderde belasting voor het milieu zal het je geld schelen, en weet je precies wat er in je brood zit (geen varkensharen bijvoorbeeld, of andere kunstmatige stoffen.)
Broodbakmachine
Het makkelijkst is natuurlijk bakken met de machine. Alle ingrediënten er in, stekker in het stopcontact, en een paar uur later heb je gegarandeerd perfect brood. Ik leen mijn machine via http://spullendelen.nl en ben al een hele tijd er heel gelukkig mee, ik hoef helemaal geen brood meer te kopen.
Brood bakken met de hand
Als je geen machine hebt kun je natuurlijk brood bakken met de hand. Hier is een goed recept voor een volkoren brood, de melk er in kun je ook weglaten of vervangen door water. Bakken zonder machine is een stuk arbeidsintensiever, het kneden is vrij zwaar en je moet voor een langere tijd thuis zijn, omdat je het brood moet laten rijzen en daarna in de oven plaatsen. Daar staat tegenover dat het veel meer voldoening geeft dan bakken met de machine, omdat je het brood écht zelf maakt. En, mocht het nodig zijn, dan kun je in een paar minuten kneden al je woede en frustraties kwijt! ;)
Zuurdesem
Een variatie op brood met de hand is zuurdesem, waarbij je geen gist nodig hebt maar wel een zuurdesem starter. Hoe je die starter maakt lees je hier. In principe meng je bloem en water en wat gist in een potje, en roer je dat elke dag even om. Na vijf dagen kun je je eerste brood gaan bakken. Zuurdesem is lang niet zo zuur als mensen wel denken (of kennen van de Duitse zuurdesem-roggebroden, deze zijn extra aangezuurd!) Het brood is stevig en heeft een goede bite. Het deeg is heel luchtig en zacht en is daarom heel makkelijk om te kneden.
Enthousiast geworden? Hier is een pagina vol broodrecepten!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten