maandag 23 december 2013

Waarom arme mensen domme dingen doen & de luxe van het consuminderen

Waarom nemen armen zoveel domme beslissingen?
Het is een harde vraag, maar de cijfers zijn nog harder: ze lenen meer, sparen minder, roken meer, sporten minder, drinken meer, voeden slechter op en eten vaker bij de McDonald's. Als er een workshop ‘omgaan met geld’ wordt georganiseerd, komen de armen het minst vaak opdagen. Als er een vacature online wordt gezet, schrijven de armen de slechtste sollicitatiebrieven en verschijnen zij het sjofelst op gesprek.


Dit is het begin van een artikel op De Correspondent. Misschien herken je het wel: mensen die weinig geld hebben maar wel A-merken kopen in de supermarkt. Of een groot aquarium in huis hebben. Of nooit naar hun financiële administratie kijken. Jamie Oliver ging dit jaar al op zijn snufferd omdat hij sprak over arme mensen en de keuzes die ze maken. En ook als je wel eens Een Dubbeltje op zijn Kant hebt gezien heb je je waarschijnlijk wel eens verbaasd over het feit dat mensen die diep in de schulden zitten, toch elke keer met merkkleding op tv komen, een nieuw huisdier nemen of met de kinderen naar een pretpark gaan.

Het verschijnsel is bekend, maar hoe komt het? Professor Eldar Shafir legt uit dat het te maken heeft met de "schaarstementaliteit": het idee dat je te weinig geld hebt slokt je zo volledig op, dat je niet meer op de lange termijn kunt denken. De geldzorgen nemen zoveel mentale bandbreedte in beslag, dat er geen ruimte meer is om na te denken over budgetrecepten of de goedkoopste energieleverancier te zoeken.

Vreemd, maar het verklaart een hoop. En eigenlijk betekent het dat consuminderen een luxe is: zolang je nog de mentale bandbreedte hebt om aan de lange termijn te denken en creatief om te gaan met een pak gedroogde linzen betekent dat dat je nog redelijk goed af bent. En aan de andere kant: als je eenmaal gewend bent zuinig met geld om te gaan, zul je je makkelijker redden als het een keer echt krap is. Want dan ken je al die budgetrecepten al.

Het hele artikel vind je hier.



6 opmerkingen:

  1. Ik vond het artikel echt een eye-opener.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, bijzonder he? Vooral voor mensen die beleid maken op dit gebied lijkt het me een enorm nuttig inzicht, vooral het idee dat cursussen enzo niet werken. Dat is toch wat meestal gedacht en gedaan wordt: we bieden een cursus "omgaan met geld" aan en als je niet komt of het niet snapt, is het toch een beetje je eigen schuld. Dit artikel legt uit waarom zo'n redenatie niet klopt, en dat vond ik echt heel goed om te lezen!

      Verwijderen
  2. Dankjewel voor het delen van dit artikel!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. In het boek '29 Gifts' (wat voor een aantal bloggers het uitgangspunt was voor de Geefmaand) schreef Cami Walker ook al over 'schaarstedenken'. Het is inderdaad een interessant onderwerp. Het gaat erom dat je de ruimte hebt om 'groot' te denken. Als je dat van huis uit niet meekrijgt, dan is dát eigenlijk de echte armoede.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik erger me zo vreselijk aan van die facebookplaatjes die gedeeld worden die anti-giro 55 en anti-serious request zijn, met discussies erbij dat het geld in Nederland moet blijven om hier de armen te helpen. Ik denk dat dat gebrek aan solidariteit ook beter te begrijpen is met dit bandbreedte-verhaal

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh, ik weet helemaal wat je bedoelt! Laatst was er ook een groep mensen heel boos geworden omdat Nick en/of Simon had opgeroepen tot geld overmaken op rekening 55. Ik vind het ook altijd zo vreemd als mensen daar zó boos over worden. Maar inderdaad, als je je eigen maandlasten nauwelijks in de hand hebt en steeds het gevoel hebt in te moeten leveren, in plaats van controle te hebben over je financiele situatie en je eigen geluk, dan is het misschien wel een heel ander gevoel.

      Leuk blog heb je, trouwens! Ik ga je volgen :)

      Verwijderen