vrijdag 27 december 2013

Welzijn op recept

Op recept van de dokter vrijwilligerswerk gaan doen of samen met anderen leuke dingen ondernemen. In Nieuwegein gebeurt het, en met succes. Lichamelijke klachten verdwijnen. 

In Nieuwegein is het project Welzijn op Recept gestart. Het idee is dat mensen die bij de huisarts komen omdat ze eenzaam of somber zijn niet gewoon een pil voorgeschreven krijgen maar in plaats daarvan een "recept voor welzijn".

De patient krijgt een coach die hem koppelt aan een project. Een project kan zijn ergens koffie schenken, helpen in de keuken, werken als gastvrouw/heer of een maatje helpen met Nederlands leren. Door dit werk komt de patient meer onder mensen en heeft iets leuks en nuttigs te doen. Hierdoor gaat de patient zich beter voelen, beter slapen, en heeft minder behoefte aan medicijnen.

Ik vind dit een ontzettend leuk project en een goed idee. Ik denk dat er veel problemen verdwijnen als je lekker aan het werk bent en regelmatig aardige mensen ontmoet. Het lijkt mij dat koffie schenken of een praatje maken altijd een beter idee is dan pillen slikken. En nog goedkoper bovendien.

Een artikel uit een onbekende krant over Welzijn op Recept

Welzijn op Recept op Artsennet

4 opmerkingen:

  1. Wat is dit een positieve insteek naar vrijwilligerswerk. Heel anders,dan in sommige situaties van de uitvoering van de participatiewet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja leuk he! En ook zo fijn dat er heel serieus wordt gekeken naar "gewoon lekker bezig zijn" als alternatief voor pillen. Ik vond het een heel leuk stuk.

      Verwijderen
    2. Ik heb nooit goed begrepen waarom mensen het hebben over 'thuiszitten' als ze 'baanloos zijn' bedoelen. Je hoort die term echt heel vaak gebruiken. Mensen voelen zich daardoor volgens mij alleen maar nog waardelozer. Terwijl er elke dag wel honderd leuke en zinvolle dingen te verzinnen zijn om te doen... Wel goed dat ze gecoacht worden. Huisartsen zeggen nogal makkelijk 'ga sporten', of 'ga vrijwilligerswerk doen', maar vaak zijn mensen al zo depressief dat ze zich daar helemaal niet meer toe kunnen zetten. Positieve begeleiding (inderdaad, Izerina, niet te verwarren met negatieve druk en een gevoel gestraft te worden, ) is dan echt noodzakelijk.

      Verwijderen
  2. Dat is echt een voorbeeld van hoe een participatie-maatschappij er ECHT hoort uit te zien (en niet zoals de overheid het wil door mensen gedwongen taken te laten verrichten). Petje af voor dit initiatief! Ik las net dat er zo veel medicijnen-resten uit afvalwater moeten worden gefilterd en dat dit een bedreiging gaat worden voor onze drinkwater-voorziening. Als je die pillen dan eens in zou kunnen ruilen voor iets leuks en zinvols doen......

    BeantwoordenVerwijderen