vrijdag 6 april 2012

Rood vlees verkort je leven

 Het eten van veel rood vlees kan je leven verkorten. Dat werd afgelopen week geschreven in de Archives of Internal Medicine, waarbij men zich baseerde op twee onderzoeken onder 121,000 mensen. De belangrijkste redenen waarom rood vlees zo slecht voor je zijn zijn het hoge vetgehalte, de additieven die worden toegevoegd aan sommige producten, en de kankerverwekkende stoffen die vrijkomen als je het vlees te heet bakt. 

Maar heel interessant vond ik ook: sommige mensen die veel rood vlees eten zijn niet ongezond omdat ze rood vlees eten, maar omdat ze andere producten minder eten! Volgens mij is dat ook waarom veganisten vaak zeggen dat ze zich zo gezond voelen: als de meeste snackjes en afhaalmaaltijden wegvallen, en je vooral bent aangewezen op noten en fruit als snack, en falafel als fastfood, zul je je al snel gezonder voelen. Niet omdat je geen zuivel meer eet, maar omdat je zoveel andere gezonde dingen eet. Met andere woorden, je proviteert dubbel:

Dean Ornish, M.D., the founder and president of the Preventive Medicine Research Institute, in Sausalito, California, says a plant-based diet provides a "double benefit" in that it reduces a person's exposure to the harmful substances in meat while also providing valuable nutrients.
"There are literally hundreds of thousands of protective substances that you find in fruits and vegetables and whole grains and legumes and soy products that prevent disease," says Ornish, who wrote an editorial accompanying the study.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten