dinsdag 27 december 2011

Wassen met Marseille-zeep: de update

Een tijdje geleden vertelde ik dat we nu wassen met zelfgemaakte Marseille-zeep. Dan volgt nu hier de update. Ben je benieuwd? Is het geslaagd, of leven meneer en mevrouw Stadshippie al weken in een smerig huis, met kleren die rieken naar vuilnisbelt... Komt 'ie hoor, hou je vast...


WE MERKEN GEEN VERSCHIL!

Nee, helemaal geen verschil. Het is niet schoner en niet minder schoon. Kleren ruiken gewoon, naar kleren, of naar niks. De douchecel en het toilet ruiken gewoon normaal, naar niks. Niet naar bloemetjes of chemische geuren, maar ook niet vies. Het huis ziet er schoon uit. Tja, saai he! Het schijnt dat je met Marseillezeep ook je haar kan wassen en de afwas kunt doen, maar dat hebben we nog niet geprobeerd.

Conclusie: als je geen zin meer hebt om na te denken over of je huis liever naar "rozen" of naar "lavendel" moet ruiken of toch naar "eucalyptus", of je wilt gewoon heeeel weinig geld uitgeven en toch een duurzaam en vrij milieuvriendelijk schoonmaakproduct hebben, probeer eens Marseillezeep! Het is ontzettend makkelijk, het moeilijkste van het hele proces was nog wachten tot er een geschikte fles leeg was. Gewoon doen dus!

9 opmerkingen:

 1. En een paar druppeltjes essentiële olie in de gewenste geur en je hebt een geur die geen kwaad doet.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk om te lezen dat het je bevalt. Wij wassen ook veel met marseillezeep. Ik voeg er soms wel essentiële olie aan toe zoals lavendel bij het beddengoed.

  Liefs MamaNatuurlijk

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk om te horen. Wij wachten dus nog op de goede fles. :)
  Maar verder werkt de marseillezeep goed.
  Fijne dagen nog.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Interessant! Marseille-zeep, kun je dat ook in 'gewone' winkels kopen of moet ik daarvoor naar de speciaalzaak of online?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb het van een vriendin, die het online had gekocht, maar volgens mij hebben ze het ook vaak bij biologische winkels, Dille&Kamille of G&W winkels (een soort reform-winkel). Niet bij de supermarkt in ieder geval maar als je even rond zoekt zou je het ergens tegen moeten komen! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. We hebben al heel wat lege flessen maar zijn nog steeds niet door de voorraad die we nog hadden heen. We gaan het wel proberen!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik maak ook zelf wasmiddel, maar in poedervorm. Dit is echter enkel te gebruiken bij t°> 40°c. Mijn vraag is echter: gebruik jij een anti-kalk middel en zo ja: wat? Heb je daar ook een meer ecologische oplossing voor?
  Frieda

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Frieda, ik draai meestal eens per maand een kookwas, vaak met een scheut gewone azijn er in. Omdat kalk basisch is helpen de zuren in azijn daar tegen. Je kunt er meer over lezen hier: http://www.rijkerleven.com/comments.php?l=NL&tipid=91&ref=24 en hier: http://www.huishoudplaza.nl/Tips/art/604/wasmachine-ontkalken

  Of het even goed is als echte antikal weet ik niet, maar mijn machine doet het al jaren prima, nooit problemen met kalk! Het is in ieder geval een stuk milieu- en prijsbewuster :)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. De Ekoplaza heeft ook marseillezeep!

  BeantwoordenVerwijderen