dinsdag 29 november 2011

Marseille zeep als goedkoop wasmiddel

Onder consuminderaars en eco-bloggers is het een belangrijk onderwerp: zeep die milieuvriendelijker is, geen verpakkingsmateriaal oplevert, ontzettend goedkoop is, zonder kleurstoffen en rare parfums. Te gebruiken als wasmiddel, shampoo, wc-blokje, afwasmiddel... Ik heb het natuurlijk over Marseille zeep, te koop als blok of als een soort poeder. Het is de bedoeling dat je het blok in vlokken schaaft, mengt met warm water (bijvoorbeeld in een oude wasmiddel fles). Dat schut je een beetje en laat het staan en de volgende dag heb je dan je eigen zeep. (Hier is een iets preciezer recept).

Laatst heb ik de zeep gemaakt, ik ben nog in de testronde. De oppervlakken in het huis, de wc en de douche lijken er heel schoon van te worden (maar worden waarschijnlijk ook wel (optisch) schoon met een beetje warm water?) Gisteren hebben we de was er mee gedaan, en die hangt nu te drogen... Ik hou jullie op de hoogte!

6 opmerkingen:

 1. En? Hoe verloopt de testronde :)
  Ik hoop dat het werkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Eigenlijk... merk ik geen verschil :) Het huis en de was zijn niet viezer of schoner dan normaal. De Marseille zeep ziet er een beetje vreemd uit in een emmer en schuimt niet als gewone zeep, maar voelt wel heel schoon, aan je handen voelt het stroef net als met handzeep. Tot nu toe lijkt alles prima schoon te worden, het is niet meer werk, en ik mis de chemische bloemetjesgeur van allesreiniger ook niet echt ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ga dat binnenkort ook eens brouwen. Een geur kun je misschien nu met natuurlijke oliën creëren? Enkele druppels... (geen idee).
  Thanks.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het zou kunnen, maar niet te veel denk ik, voordat je was met een vetlaagje uit de machine komt! ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dit wil ik ook al een tijdje proberen. Maaaaanden geleden haalde ik al een blok Marseille-zeep in huis, maar verder heb ik er nog niets mee gedaan... Maar de intentie is er dus al ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nou, dat is al een goed begin! Bij mij duurde het ook heel lang omdat ik eerst een fles wilde leegmaken, en dat gaat heel langzaam. Maar het is zeker een aanrader, leuk en makkelijk om te doen en voorzover ik kan zien een prima schoonmaakmiddel!

  BeantwoordenVerwijderen