zondag 4 december 2011

Dierenvriend of milieuvriendelijk?





Een van de moeilijkste dingen die ik tegen kom op mijn stadshippie-pad naar eco-zijn is dat het vaak lijkt dat je moet kiezen tussen diervriendelijk en milieuvriendelijk. Dingen zijn of het een, of het ander.

Bijvoorbeeld: ik wil voor de winter graag nieuwe schoenen. Veel vegetariërs dragen geen leer, en als veganist is het natuurlijk helemaal not done om leren schoenen te kopen. Maar ik heb ook de ervaring dat veel kunstof schoenen eerder kapot gaan, minder warm zijn, en minder lang mooi blijven. Daardoor moet je eerder nieuwe schoenen kopen, wat veel grondstoffen kost en veel vervuiling oplevert. Leren schoenen zijn duurzamer, omdat je ze veel langer kan dragen. Maar ja, gemaakt van dieren, dus dat is ook weer niet goed.

Een ander voorbeeld is lokaal eten: dat is makkelijker als je wel zuivel eet. Als veganist zou je namelijk een paar maanden lang alleen maar kool en appels eten als je lokaal wilt eten. En wat veganistisch eten lekker en romig maakt zijn juist vaak bananen, avocado's (komen van heel ver met het vliegtuig) of soja (komt ook van ver, vaak een bewerkt product). Lastig hoor. Net als honing, dat heeft minder milieu-impact dat agavesiroop, maar wel weer meer impact voor de bij.

Natuurlijk zijn er overal wel mouwen aan te passen, en als je écht wilt kun je vast wel veganist én milieuvriendelijk bezig zijn. Maar moeilijk is het wel! Of wil ik gewoon te veel?

10 opmerkingen:

  1. Plastisch gezegd worden de dieren van wie de huid wordt gebruikt voor schoenen, tot op het bot gebruikt. Alles, elk onderdeel, wordt wel ergens voor gebruikt. (Het liefst lokaal, maar daar heb je als consument geen enkele invloed op.)

    Volgens mij boek je de meeste milieuwinst door bewust hele goede schoenen te kopen, die goed te repareren zijn (dus geen lijmnaden), die verzoold kunnen worden (dus geen plastic), en daardoor járen mee kunnen.

    Gemiddeld doe ik met een paar leren schoenen 13 tot 15 jaar. Met gedegen onderhoud (poetsen!) zien ze er tot op het laatst netjes uit.

    Mijn oudste paar niet-leren schoenen is nu 6 jaar en ziet er niet zo fraai meer uit. De ademende factor van het materiaal is inmiddels ook wel uitgewerkt.

    Nicki

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Loop op kistjes! Eenmaal gemaakt van leer en dan jarenlang perfect schoeisel voor elk weer, want zelfs in de zomer zijn ze niet warm en in de winter ook niet koud (met een zooltje)

    Bij mij in het dorp kan je koudgeslingerde honing van scharrelbijtjes kopen. 3,50 voor een potje en als je wil stuur ik het graag naar je op. Het smaakt heerlijk.

    Er is ook sojaspul (eco) uit Frankrijk en Italie te koop. Je kan het ook zelf maken met een sojamelkmaker. Of gewoon helemaaal diy... Een boon verschepen kost minder energie dan een pak melk...

    Denk zelf dat je niet te veel in de hokjes moet denken van vegan - eco - enzovoort. Voor je schoenen wordt geen koe geslacht, das voor het vlees. Maar gebruik dan het bijproduct. En als je er jaren mee doet, is dat toch super!

    Suiker als rietsuiker uit brazilie, of bewerkte suiker uit Gilze is niet het beste, dan maar een bijenhouder uit de buurt steunen, zijn bijen zorgen weer voor bestuiving van onder andere mijn zelfgekweekte plantjes.

    Ook vegan of eco is een etiketje. Een goeie, daar niet van. Maar elk jaar een paar plastic schoenen wegpleuren of zes jaar lopen op een paar leren schoenen van ''restafval'' dan liever het laatste...

    Ik ga je volgen, je het een geweldig blog :D

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Valhalla, dankjewel voor het compliment en je uitgebreide antwoord! Je hebt gelijk, ik zie het teveel in hokjes. Maar ik vind het zo moeilijk, kiezen tussen "twee kwaden." Of rationeel het een vinden, maar dan dat je gevoel iets anders zegt... (En stiekem ben ik ook een beetje bang om op mijn nieuwe leren schoenen bij mijn hardcore-veganist vrienden aan te komen...! ;))

    Tja, het blijft altijd een afweging en je kunt niet altijd alleen maar goede dingen doen. Ik heb ooit tweedehands kistjes gekocht en daar nog jaren op gelopen, dus dat is inderdaad wel een heel duurzame optie!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Leer is niet zo milieuvriendelijk hoor!!
    Om leer te bewerken zijn vreselijke chemicaliën nodig en dit vieze, ongezonde werk wordt vaak gedaan door mensen die dankzij grote armoede geen keus hebben. Ook wordt gezegd dat leer absoluut geen bij-produkt is, maar enorm winstgevend (uiteraard niet voor de dieren en de arme Indiër..)
    (zegt ze met leren schoenen aan....Wel tweedehands, dat dan weer wel)
    Dit om het nog ingewikkelder te maken...
    Ik vind schoenen echt een lastige... Zeker voor de kinderen... Voor mezelf krijg ik het via marktplaats wel voor elkaar. De kids krijgen toch nieuw en vaak leer.
    Wat dacht je van notenmelk van zelfgeraapte nootjes?? Tijdens de NIW gemaakt. Erg lekker en vriendelijk voor de aardbol, maar alleen geschikt als jij 30 uur in een dag hebt zitten ;-)
    Ik herken je twijfels!! Ik worstel er ook mee....
    Ben geen veganist maar een vegetariër die zuivel mindert, dat is duidelijk voor iedereen (behalve mezelf dan...) lol

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik heb inderdaad ook wel eens gehoord over het ontzettend chemische proces wat nodig is om leer te maken. Maar dat geldt natuurlijk ook voor plastic, daar komen minstens zoveel chemicaliën bij kijken.
    Voor schoenen "voor de leuk" koop ik rustig tweedehands, en in de zomer draag ik Allstars, maar voor een paar schoenen wat je elke dag, 10 winters lang wilt dragen, vind ik het dan weer moeilijk tweedehands te kopen. En zeker voor kinderen kan ik me voorstellen dat je minder makkelijk goede tweedehands schoenen koopt.

    Ja moeilijk he, al die keuzes en twijfels! In ieder geval zijn onze intenties goed en dat is misschien wel het belangrijkste! :)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Volgens mij zie je het te zwart-wit. Er zijn toch wel schoenen die én milieuvriendelijk én diervriendelijk zijn? Bovendien is leer niet alleen dieronvriendelijk maar ook vaak milieuonvriendelijk, maar dat is hierboven al gezegd. Ik heb al schoenen (nu ja, teenslippers) gehad, die gemaakt waren van versleten en dus gerecycleerde autobanden en stof. De autobanden zijn dan wel oorspronkelijk met chemicaliën geproduceerd, maar goed, het is wel veel beter dat ze, als ze versleten zijn, worden hergebruikt ipv verbrand. Wat ik eigenlijk het lastigste aspect vind aan verantwoorde schoenen, is dat ze nog zo moeilijk te vinden zijn. Ze bestaan wel al, hier en daar, maar de gemiddelde consument is er nog niet klaar voor, waardoor wij écht moeite moeten doen ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik denk dat het er wel veel meer komt, duurzame en goede schoenen van niet-dierlijk materiaal. Maar tot nu toe is het vooral heel veel "vegan pumps", hele dure schoenen (Stella McCartney maakt ze, maar da's wel uit mijn prijsklasse!). Via internet schoenen bestellen doe ik niet graag, omdat je niet kunt passen en je pas in het echt ziet of die schoen wel echt 10 winters mee gaat. Lastig hoor!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Natuurlijk is het altijd een afweging. Maar over jouw voorbeeld, sojamelk: Sojamelk van de niet-aller-goedkoopste-merken, Vivera en Alpro Soya bijvoorbeeld, komt weliswaar van over de oceaan maar is een stuk verantwoordelijker en groener geteeld als de soja waarmee vee wordt (bij)gevoerd. Ja, als de koeien van de lokale zuivel alleen maar gras eten... maar dat is niet zo denk ik.

    Ook een idee: Kijk eens in de 2ehandswinkel naar schoenen, als je leer wilt. Men levert het daar zonder vergoeding in, dus je stimuleert geen dierenleed en milieuvervuiling meer - en toch kun je heel degelijke leren schoenen dragen. Ze gaan misschien niet even lang mee als nieuwe leren schoenen, maar voor 4 euro per paar hoeft dat ook niet! Ik moet wel zeggen dat ik hier in 't Gooi buitengewoon veel goede keus heb in de kringloopwinkel hoor; ze gooien hier zoveel bijna-nieuwe dingen weg...

    BeantwoordenVerwijderen
  9. ontdekte je blog via onze vlaamse EVA vzw, heerlijk lezen dus ik volg mee en vooral dit artikel : danku!!! Wat een herkenning! Had er vanmorgen nog een 'debat' over via facebook, ging over konijnehuid en leder ook. Zelf dit jaar ook: lederen schoenen voor mijn dochter en zelf een tweedehands handtas van leder gekocht, maar wil verder het leder ook minimaliseren. En voel me ook schuldig als ik mango of avocado wil eten ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  10. @Renee: dat is ook weer waar, en in een liter sojamelk gaat natuurlijk nog steeds veel minder soja dan in een koe die melk geeft. Ik had er nooit bij stilgestaan dat die koe natuurlijk ook heeeel veel soja gebruikt, en niet alleen gras.

    @Vanessa: Bedankt! (Nu weet ik ook waar ineens al die bezoekers vandaan komen!) Fijn om te horen dat dit soort dingen herkenbaar zijn. Als ik soms met anderen praat (mensen die niet bloggen over duurzaamheid bijvoorbeeld) lijkt het soms alsof ik veel te diep over dit soort dingen nadenk, voor veel mensen is het zo vanzelfsprekend om leer te kopen en vlees te eten... Fijn om te horen dat er nog anderen zijn die er ook zo over denken!

    BeantwoordenVerwijderen