donderdag 10 november 2011

Bezetten? Boycotten die handel!

Tegenwoordig is er veel te doen omtrend Occupy: mensen die een plaats bezetten met hun tent, omdat ze vinden dat het kapitalistisch systeem geen goed werkend systeem (meer) is. En inderdaad heeft het kapitalistisch systeem vele nadelen. Het belang van geld boven al het andere en de behoefte aan continue financiële groei zorgen er voor dat andere waarden (zoals vriendschap, spiritualiteit, zelfontwikkeling, liefde, etc.) soms onderbelicht worden. Maar behalve je tent opslaan op een centrale plaats en wachten tot het systeem verandert kun je er ook echt iets aan doen: boycott elke onderneming die winst maakt.

Natuurlijk kun je niet élke onderneming boycotten, want soms heb je bepaalde dingen gewoon nodig (een huis, medicijnen, toiletpapier) en soms wil je bepaalde dingen graag hebben (wijn, lipstick.) Maar het scheelt als je een deel van je aankopen kunt verminderen.

Kleding, boeken, decoraties voor in huis en apparaten kun je kopen bij een kringloopwinkel die geen winst maakt, of de winst weggeeft aan goede doelen. Daarnaast bieden veel kringloopwinkels banen voor mensen die niet goed op de arbeidsmarkt terecht kunnen, wat nog een goede reden is om hier je geld uit te geven, en niet bij de V&D. Een weggeefwinkel is ook een mooi initiatief, en laat zien dat niet alles geld hoeft te kosten of op te leveren. Helemaal hip zijn ook kledingruil-feestjes, waar je met vrienden je oude kloffie tegen iemand anders oude kloffie kunt ruilen, zodat je zonder geld uit te geven toch wat "nieuws" in de kast hebt.

Boeken, muziek en ander vermaak kun je uit de bieb halen. Downloaden kan natuurlijk ook, maar het nadeel is dat de artiest er dan ook niks aan verdient. Zelf bepalen dus, of dat goed voelt. Als je de activiteiten in de buurt in de gaten houdt zul je ook wel eens een boekenbeurs of boekenruilbeurs tegen komen, waar je voor weinig geld of helemaal gratis wat nieuw leesvoer op de kop kunt tikken.

Eten kun je deels zelf verbouwen. Het liefst natuurlijk van zelf geoogste zaadjes of zaadjes die je ruilt met anderen. Een deel van je eten kun je niet zelf verbouwen. Daarvoor zou je bijvoorbeeld bij een "voko" of "coop" kunnen gaan, een voedselcoorporatie dus. Dit is een groep mensen die samen (biologisch) eten inkoopt en doorverkoopt zonder winst. Voor groothandelprijzen, dus goedkoper dan in de winkel. De meeste grote steden hebben een voko, maar vaak is het wel even zoeken. (Hier in Groningen zit een heel gezellige voko, en daarnaast een versvoko voor groenten rechtstreeks van de boer!)

Diensten zoals reparaties aan je fiets, kleding of huis kun je vaak ruilen met anderen. Hier in de buurt zit bijvoorbeeld De Keerkring, waar je diensten en waren met anderen kunt ruilen zonder dat er geld aan te pas komt. Gereedschap kun je lenen, bijvoorbeeld op spullendelen.nl. Maar vergeet ook niet in je eigen vriendenkring en familie te kijken, veel mensen zijn handig met iets en willen graag voor een zelfgebakken brood of een potje jam wat spulletjes voor je repareren!


Lezers, nog meer suggesties over hoe je zonder geld toch leuk kunt leven?

5 opmerkingen:

  1. Het één sluit het ander niet uit. Occupy propagandeert juist veel van deze items en veel aanhangers van zero-waste en andere consumentisme-kritische organisaties en eenlingen sluiten zich juist aan .

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat is waar, en iedereen die in actie komt en nadenkt over het systeem is natuurlijk sowieso goed bezig. Het zou alleen jammer zijn als mensen alleen "occupyen" en verder niet hun gedrag aanpassen, of laten zien hoe ze de maatschappij wél zouden willen zien.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Oh, jij hebt een leuk blog dat ik nog nooit eerder heb gezien. Ik ga je volgen. Bij deze :)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik vind dit echt een geweldige post. Dit is wat ik mensen altijd duidelijk probeer te maken: "Your dollar is your vote". Of in dit geval je euro :P

    Ik vind het ontzettend scheef als mensen iets afkeuren en dan vooral om regels gaan roepen, wetten, verboden, zonder dat ze zelf iets veranderen in hun koopgedrag.

    De consument heeft alle macht in handen, maar veel mensen zien dit niet in omdat de macht verspreidt is over miljoenen mensen en men zich daardoor machteloos voelt. Maar je stemt toch ook als 1 van de miljoenen? Ik vind het juist mooi; dit is ware democratie. Nu nog mensen aan het nadenken krijgen over hun machtspositie...

    BeantwoordenVerwijderen