vrijdag 21 juni 2013

Het zijn allemaal jokkebrokken!


 "Het zijn jokkebrokken" sprak onlangs de immer wijze en achtenswaardige Nederlandse Energie Maatschappij. Daarmee doelde men op alle energiebedrijven die beweren groene stroom aan te bieden. Niks van waar, zei de Nederlandse Energie Maatschappij. Dankzij allerlei gerommel met certificaten wordt stroom verkocht als groen die dat helemaal niet is.

Natuurlijk had ik wel vertrouwen in mijn keuze. Maar ik heb ook wel eens iemand (van Essent, ook al zo'n fijne betrouwbare informant op dit gebied) aan de telefoon gehad die zei dat mijn energieleverancier "helemaal niet écht groen is, mevrouwtje!"

Gelukkig zijn er energiecheckers.

Deze is van de Consumentenbond. Daar moet een mens toch op kunnen vertrouwen. Gelukkig kwam mijn energieleverancier hier als echt groen uit de bus.

De checker van de Hier campagne is, dubieus genoeg, gesteund door Essent. Maar lijkt toch wel een betrouwbaar iets. Ook hier wordt mijn energieleverancier als groen bestempeld. 

Als je het helemaal zeker wilt weten, van je energie, dan zijn er nog een paar dingen die je kunt doen.

 • Sluit je aan bij een locale energiecooperatie. Hier in Groningen hebben we bijvoorbeeld Grunneger Power. Sympathiek, lokaal, transparant en dus controleerbaar. Dan weet je in ieder geval zeker hoe het zit.
 • Gebruik minder energie. Heel simpel eigenlijk, maar 10 kwh groene energie is altijd nog minder goed dan 10 kwh niet-gebruikte energie. Zet uit wat uit kan, was af met de hand, en klop zelf je slagroom. 
 • Wek zelf energie op. Zonnepanelen, zonneboilers. Niet voor iedereen weggelegd maar als het kan en past bij je huis en situatie is het zeker een aanrader. 
 • Start een petitie, bedenk een vette actie, of zet mensen aan het denken over alternatieve energie. Wist je bijvoorbeeld dat er zelfs energie opgewekt kan worden uit de getijden van de zee? Megaschoon, en raakt nooit op.


2 opmerkingen:

 1. En dan moet je weten,dat ik in de jaren '80 vrijwillig een cent extra betaalde voor elke kw. Voor de bouw van windmolens. En nu staat Delta onder in het rijtje.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ai, dat is wel heel jammer! Mja, het is een rare wereld, de wereld van energiemaatschappijen :(

   Verwijderen