De beste manier om brandnetels te plukken is met een wijde en brede glazen pot. Daarmee "vang" je de brandnetel en knip je deze af bij de rand van de pot. Met de schaar of een handschoen stouw je hem er goed in, en dan kun je de volgende vangen. Zo heb je gelijk een manier om dit stekelig gezelschap mee naar huis te nemen. Thuis kun je ze uitleggen om te drogen voor thee, of gelijk verwerken in een soepje. Ik maakte een lekkere pesto voor op de pizza, met veel olie, knoflook en wat zonnebloempitten.
Paardebloemen zijn nu ook plukbaar. Pluk ze op een mooie dag als ze helemaal open zijn. Pluk er 100, kook ze met een halve liter water, en filter het water goed. Na het filteren kook je het water met 500 gram geleisuiker, en heb je een heerlijke, honing-achtige gelei. Ik zal er nog eens een goed recept over schrijven.
Vrouwenmantel, geen onkruid maar wel alom
aanwezig. Duik je tuin in of die van een buurman (m/v) voor een paar blaadjes. Je kunt ze makkelijk drogen en in een potje bewaren voor in de voorraad. Dit kruid helpt voor vrijwel alle klachten die je als vrouw tegen kunt komen, zowel fysiek als mentaal. Als je het nodig hebt doe je een paar blaadjes in de thee.
Dat van die vrouwenmantel moet ik doorgeven aan mijn Madame ;-)
BeantwoordenVerwijderenHoi Natuurlijk Rijk, zeker doen! De vrouwenmantel groeit overal dus je kunt er makkelijk wat van plukken. Leuk blog heb je!
VerwijderenWat een grappige manier om brandnetels te verzamelen :). Ik gebruik extra dikke tuinhandschoenen en een schaar en doe ze in een plastic tasje. Lekker zo'n pesto! Er groeit ook weer volop kleefkruid voor in de kruidenthee, hondsdraf en rode klaver. Die laatste werkt ook bij vrouwenkwaaltjes.
BeantwoordenVerwijderenHoi Witte Wolf, kleefkruid heb ik nog nooit verzameld! Het groeit hier veel in de tuin dus goeie tip, bedankt! Smaakt het lekker?
VerwijderenHoi! Het smaakt vrij neutraal en fris. Het helpt bij gezwollen lymfeklieren volgens de boeken en naar het schijnt bij psoriasis. Maar om gewoon te drinken is het evengoed lekker. Het werd vroeger gebruikt als rode (!) kleurstof en ook bij de bereiding van kaas.
VerwijderenIk heb me aangemeld bij de facebookpagina van Wildplukkers. Echt leerzaam en het geeft me inspiratie net als jouw weblog. Dank je voor het delen van ook dit recept!
BeantwoordenVerwijderenHoi Noor, dankjewel! Leuk he, dat wildplukken. Eigenlijk raar dat niet iedereen het doet, want het is gratis en je hoeft niet een heel seizoen voor plantjes te zorgen, en het smaakt heeeerlijk :) Veel plezier!
Verwijderen