vrijdag 19 april 2013

Vegaburgers duur? Nee hoor! + 11 tips voor de beste vegaburgers


Vegaburgers in de supermarkt zijn duur, in de biowinkel nog veel duurder. Hoewel ze vaak erg lekker zijn, is meer dan 3 euro voor 2 burgertjes wel een dure manier van leven! Daarnaast zijn supermarkt-burgertjes een beetje een raadsel: wat zit er nou precies in? Als je houdt van puur en echt eten is het wel zo fijn je eigen burgers te maken. Het is veel makkelijker dan je denkt.

Het makkelijkst is uit te gaan van een basisrecept, en daar dan variaties in aan te brengen. Dit is mijn basisrecept voor hele normale burgertjes:

Voor 6 tot 8 burgers:

  • Een blikje kikkererwten of zo'n 100-150 gram gedroogde, geweekte en gekookte kikkererwten
  • een half pakje (zo'n 100 gram) tofu
  • zout, peper, sojasaus, ketchup of tomatenpuree
  • havermout
  • glutenmeel (Verkrijgbaar bij broodbakwinkels. Als je dat niet in huis hebt kan gewone bloem ook, maar glutenmeel is fijner!)
  • paneermeel
Prak de kikkererwten vrij fijn met een vork. Pureer in blender of met een staafmixer de tofu tot een gladde massa. Prak de kikkererwten er door en voeg ruim zout, peper, sojasaus en tomatenpuree toe. Doe er een handje havermout bij en twee eetlepels glutenmeel. Kneed dit mengsel met de hand, dan kun je goed voelen of het al een beetje samenplakt en stevig is. Als het te los is kneed je het stevig, en voeg je nog watglutenpoeder, bloem, of paneermeel toe. Als het erg brokkelig en droog is voeg je nog wat tomatenpuree, sojasaus of eventueel water toe. Kneed het zo even door, tot het mengsel zo stevig is dat je het tot burgers kunt vormen.
Maak burgertjes van de gewenste grootte. Strooi paneermeel in een diep bord en wentel je burgertjes er in tot ze bedekt zijn. Nu kun je ze bakken en gelijk eten of invriezen om later te bakken.

En wat kost het? Een blik bio kikkererwten is 99 cent, een pak tofu 1,80 , je hebt er de helft van nodig. Glutenmeel kost 1,50 per 250 gram, je hebt misschien 50 gram nodig. De overige dingen heb je waarschijnlijk al in huis, dat kost je in totaal misschien hoogstens 50 cent. Voor 6 tot 8 burgertjes betaal je dus .99 (kikkererwten) + .90(1,80/2) (tofu) + .30 (gluten) +.50 (kruiden en overig) = 2,69. Koopje!


11 tips met zelfgemaakte vegaburgers:

  • Wees royaal met kruiden. Het voelt als heel veel, maar je maakt niet één of twee porties maar acht tegelijk. Dan heb je dus acht keer zoveel kruiden nodig.
  • Neem je graag burgertjes mee naar je werk? Bak ze allemaal, laat ze afkoelen, en vries ze dan pas in. Je hoeft ze dan alleen nog 's morgens uit de vriezer te halen en op een boterham te doen. Rauwe burgertjes zijn géén aanrader!
  • Om te voorkomen dat alles aan elkaar plakt bij het invriezen kun je de burgertjes op een bakplaat invriezen en als ze eenmaal bevroren zijn in een zakje doen. Je kunt ze ook stapelen met steeds een stukje bakpapier er tussen.
  • Je kunt eindeloos varieren. Het bovenstaande recept is een soort schnitzel, simpel en niet erg bijzonder gekruid. Door het toevoegen van kruiden en andere smaakmakers kun je eindeloze variaties maken. Denk maar aan Italiaanse burgertjes met verse kruiden, Indiase burgertjes met kaneel, kardemom en gemalen kruidnagel, oosterse burgertjes met ras-al-hanout, etc.
  • Stukjes olijf, zongedroogde tomaat, of pijnboompitten zijn erg lekker in burgertjes. Eet je niet plantaardig? Stukjes kaas er door zijn ook een aanrader!
  • Varieer in kleur: witte bonen met tofu en paneermeel van witte baguettes, zwarte bonen met extra sojasaus en wat gember, kidneybonen met royale tomatenpuree, of groene burgertjes. 
  • Als je geen ei gebruikt moet je iets anders doen om de burgertjes plakkerig te maken. De combinatie van vochtige ingredienten (sojasaus, olie) en droge ingredienten (bloem, havermout) zorgt voor de stevigheid van de burgertjes. Maar ook hummus, extra gepureerde peulvruchten, of een kruimige aardappel meestampen kan ook helpen met de stevigheid.
  • Varieer eens met groenten of noten: stukjes mais, wortel, uien, of doperwtjes zijn bijzonder lekker, maar ook spinazie, bieten, bataat of broccoli doen het goed. Een handje fijngehakte noten geeft een fijne bite en extra eiwitten.
  • Varieer eens met paneermeel: zelfgemaakt, van zuurdesembrood, met gedroogde groene kruiden of juist met paprikapoeder, met heel fijngehakte amandelen voor een extra crunch, etc. 
  • Proef je burgertjes voordat je bakt! Vaak mist er nog iets qua smaak, beter dat je er gelijk achter komt dan nadat je ze al helemaal klaar hebt. Er zit geen rauw vlees in of rauw ei, dus proeven mag altijd.
  • Rijst of gekookte groente over? Kliekjes doen het uitstekend in een burgertje. Ook stamppot, aardappelen en peulvruchten kunnen prima.



7 opmerkingen:

  1. Eigen burgers zijn heerlijk en je weet precies wat er in gaat. Mijn basisrecept is met bruine rijst en groene linzen, voeg daarbij een uitje en wortel, samen koken en met verschillende groenten en kruiden maak je heerlijke, eerlijke burgers.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nog even een aanvulling op jouw goede tips: het burgerbeslag een (half) uurtje in de koeling leggen, is het daarna beter verwerkbaar.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Fabienne, goeie tip! Ik heb er nooit het geduld voor maar dat helpt inderdaad veel. Jouw burgers klinken ook lekker! :)

      Verwijderen
  3. Ik heb in een ver verleden ooit bruinebonenburgers gemaakt met brood, pindakaas, ui, sambal, ketchap en peterselie als ik me goed herinner. Het was een heel geklieder maar wel lekker. Misschien ga ik weer eens zelf burgers maken. Toen ik vegetarier werd 28 jaar geleden was er bijna niets op dat gebied te koop.Nu is er van alles en dan wordt men lui. Ik zal het goedje ook eens in de koelkast zetten om op te stijven, scheelt waarschijnlijk heel veel geknoei. Bedankt, je hebt me op een idee gebracht!

    BeantwoordenVerwijderen