vrijdag 15 februari 2013

Dee do de de dee do de de, I don't have no time for no monkey business

Als ik iets niet leuk vind is het wel naar mijn werk gaan met een zakje vol boterhammen. Boterhammen met kaas, of boterhammen met hummus, in een zakje of in een bakje, het stemt me allemaal even droef. Als men er dan op staat dat ik mijn dagen slijt achter een computer, dan wil ik op zijn minst een echt lekkere lunch.

Vaak maak ik op zondag een grote hoeveelheid lunchhapjes en vries die dan in. Bijvoorbeeld een wrap met scramble tofu, waar ik alleen nog een tomaatje of avocado aan hoef toe te voegen. Of een pan met lasagne, die ik kan invriezen in kleine porties. Of minestronesoep. Deze zondag maakte ik opgerolde kaneelbroodjes en opgerolde pizzabroodjes.


Beide broodjes maak je heel simpel: maak een deeg van 500 gram bloem (of deels volkorenmeel), een scheutje olie, een theelepel zout, en een eetlepel gist. Voeg lauwwarm water toe tot je een soepel deeg hebt dat niet aan je handen plakt. Kneed dit deeg 10 minuten. Laat het een uur rijzen en rol het dan uit tot een grote lap. Beleg dit met:
  • gesmolten boter, bruine suiker en kaneel
  • tomatensaus, olijven, pesto, dunne ringetjes uien, geraspte kaas, etc. 
Nu rol je deze lap op tot een grote rol, en snijd deze in plakjes van 2 centimeter. Je kunt ze op een bakplaat leggen of zoals ik deed, in cupcake bakjes. Laat ze nog een half uurtje rijzen en bak ze dan af in de oven, zo'n 30 minuten op 160 graden.

Maak er flink veel en vries ze in. 's Morgens hoef je alleen een paar broodjes uit de vriezer te halen om een superlekkere lunch te hebben!

Natuurlijk ben ik niet te beroerd even een stijltip te geven voor het bakken van deze broodjes, ten slotte zul je zo'n beetje de hele dag in de keuken staan. Wat dacht je bijvoorbeeld van een wollen trui, gebreide col, en een schort (met vlekken)? Tijdloze klasse! Positioneer je wijnglas subtiel op de voorgrond (het was na 5 uur, I promise!)



6 opmerkingen:

  1. Reacties
    1. Het ziet er heerlijk uit. Mag het ook gewoon thuis opgegeten worden? ;-)

      Verwijderen
    2. Haha ja tuurlijk! Thuis, onderweg, 's middags of 's morgens of 's nachts, alles kan :D

      Verwijderen
  2. Er komt zoveel moois en lekkers hier voorbij. Deze kaneelbroodjes ging ik maken! Ik deed alle ingrediënten in een kom en ging kneden....in een bak met bloem waarin zich een paar klontjes rond de olijfolie vormden. Huh? Dit ging geen deeg worden.
    Snel zocht ik een alternatief en zo kon ik toch aan de slag. Sorry, weet niet meer hoe ik het gedaan heb.
    Volgens mij mist er een ingrediënt. Boter? Melk?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Anita: Oh sorry! Ik ben zo gewend aan het idee van "gewoon een deeg maken" dat ik helemaal er niet aan denk dat niet iedereen dat elke dag doet... er moet vooral heel veel water bij! Ik heb het aangepast, en mijn excuses voor deze bak-ervaring :o Hoop dat je broodjes uiteindelijk wel lekker zijn geworden :)

      Verwijderen
    2. Dank je. Ik zal 'm nog eens in de herhaling doen.

      Verwijderen