woensdag 30 januari 2013

Februari: een maand voor energie-sapjes


Februari is niet echt mijn favoriete maand. Elke keer de soort-van belofte van voorjaar, en dan toch weer ineens kou. Net te vroeg om iets in de tuin te doen, terwijl je daar inmiddels wel zin in hebt. En, de "hungry gap": het einde van de wintergroente terwijl er nog geen verse voorjaarsgroentes zijn.

Het enige wat februari nog een beetje dragelijk maakt is het drinken van heel veel verse sapjes. Door de extra vitamines krijgt je immuunsysteem een enorme boost. De natuurlijk fruitsuikers zorgen voor extra energie. En een stukje gember hier en daar geeft je wat extra pit en zorgt voor een vrolijk  humeur.

kumquat sapje:
Dit sapje (op de foto hierboven) bedacht ik voor mijn werk. Voor 2 grote glazen pers je 4 bloedsinaasappels, en staafmixer je dit met een peer, banaan, klein stukje gember en 4 kumquats. Goed mixen, anders moet je op je sapje kauwen. Dit sapje is heerlijk fris, uitstekend voor je weerstand en een beetje pittig door de gember.


willie wortel sapje:
Voor dit sapje heb je een juicer nodig, of wat geduld. Neem een winterwortel en 3 sinaasappels. In een juicer kun je de wortel gewoon invoeren, met een staafmixer kun je de wortel raspen en dan staafmixen met het sap van de sinaasappels. Moet je wel op je sapje kauwen, maar je hebt een heerlijk sapje met een gezonde smaak. (Albert Heijn verkoopt ook een heerlijk wortel-appelsapje bij het verse sap, als je minder tijd hebt maar wel energiesapjes wilt drinken!)


gewoon groen doen sapje:
Mix met een staafmixer het sap van 2 sinaasappels, een mandarijn, en twee flinke handen spinazie, veldsla of winterpostelein. Heel groen, supergezond! En het smaakt gewoon naar fruit.


ik-haat-fruit-milkshake-sapje
Pel een banaan, snijd in plakjes, en vries deze in. Als ze bevroren zijn neem je de plakjes uit de vriezer en staafmixer je ze met (soja)chocolademelk. De smaak en structuur zijn zoals die van een milkshake, maar dan een beetje gezonder.


murky waters sapje
Voor dit sapje heb je ook bevroren banaan nodig, en bevroren bosbessen. Staafmix ongeveer een halve banaan met een of twee handjes bosbessen, een handje spinazie, en een flinke hoeveelheid sinaasappelsap. Mix tot het sapje grijzig, blauwig of bruinig is, hmmm.

Pink Panther's pyjamas sapje
Gebruik een juicer om een biet en twee appels te ontsappen. 

Februari is bijna over sapje
Mix een glas tomatensap met een flinke scheut wodka en een beetje tabasco, serveer met een selderijstengel. Da's een bloody mary, ja. Voor als de maand echt even té lang is.

4 opmerkingen:

  1. Die laatste vind ik de beste! Heb de hele maand januari geen alcohol gedronken om een beetje te detoxen. Denk dat ik februari maar eens begin met een bloody mary, en hem omdoop tot:'Hoera, februari is begonnen!'

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Haha dan ben je inderdaad wel toe aan zo'n lekker "sapje" :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb gisteren de Murky Waters gemaakt, maar dan een klein beetje anders: sojamelk, bevroren frambozen, scheutje bosbessensiroop, 1 banaan, een handje spinazie en 1 geperste sinaasappel. Het ziet er niet uit, het is poepbruin geworden. Maar lekker dat het is!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hij heet inderdaad niet voor niets Murky Waters! Het is een heel smerig uitziend sapje. Die van jou klinkt ook lekker, vooral met frambozen er in! Ga ik zeker eens proberen :)

      Verwijderen