dinsdag 9 oktober 2012

Hmm romig en met kokos-geur... Maak je eigen deo!

Het leukste van zelf deo maken is dat je ochtend ineens heel anders voelt, als je kokosolie onder je armen masseert. Als een avontuur, zeg maar. Andere voordelen zijn dat het heel goedkoop is, beter voor het milieu (geen spuitbussen en chemicaliën), en waarschijnlijk beter voor jou (over deo gaan best wat rare verhalen rond...)

Ik gebruikte het oude recept van de supercoole webste http://www.crunchybetty.com/ Ze heeft inmiddels een nieuwer recept, maar voor het oude recept had ik alles al in huis.

Voor mijn deo gebruikte ik:
  • 2 el kokosolie (ik had een beetje te weinig en heb zonnebloemolie bijgevoegd.)
  • 50 ml baking powder
  • 50 ml cornstarch.
De millimetermaat is een beetje raar maar ik heb het met een maatbekertje geschept, vandaar. Als je geen maatbekertje hebt zou ik zeggen 3 flinke eetlepels van elk. Baking powder is bij de toko of de betere (brood)bakwinkel te koop, cornstarch (te koop bij toko) is volgens mij precies hetzelfde als maizena (te koop bij supermarkt).
Het nieuwe recept van Crunchybetty gebruikt pijlwortelpoeder (arrowroot), dit is te koop bij de natuurwinkel. Ze zegt dat dit minder irriteert dus mocht je daar last van hebben dan kun je pijlwortel proberen.
Het enige wat je hoeft te doen is de ingrediënten door elkaar mengen, en in een potje of bakje doen. De deo wordt vrij hard en je kunt dan een klein stukje er af pakken en opbrengen. Als het heel warm is wordt de deo een beetje vloeibaar.

Maar nu het belangrijkste, werkt dat een beetje? Ik ben echt heel tevreden over deze deo! Ik fiets 30 kilometer naar mijn werk en zelfs als ik dat fiets in een regenpak ruik ik nog gewoon. Het is lekker om niet 's morgens in een waas van chemicaliën te hoeven staan en het is ook fijn om niet te hoeven wachten tot de deo droog is. De deo ruikt lekker naar kokos. Zeker goeie deo is best duur, dus dat bespaart geld, maar bovenal ook een heleboel verpakkingsmateriaal en spuitbussen. Grappig bij-effect: suuuuuuuperzachte oksels. Nutteloos, maar toch leuk! Makkelijk bij het camperen: schep wat in een klein bakje, precies zoveel je nodig hebt.


14 opmerkingen:

  1. Reacties
    1. Volgens mij is het hetzelfde als maizena, het is maiszetmeel in ieder geval. Ik heb gewoon echte cornstarch gekocht bij een toko, was heel goedkoop. Maar volgens mij is het precies hetzelfde :)

      Verwijderen
  2. Ik gebruik ook maizena, hetzelfde recept als jij. Het is IDEAAL. Nooit meer stinkende oksels.
    Wat wel bijzonder is: met oude chemische deo had ik altijd snel "stinkoksels". Nu dus niet meer. De laatste tijd kan ik onder 1 oksel even niets gebruiken door een hardnekkig wondje, en nu blijkt dat ik helemaal niet meer stink, ook niet zonder zelfmaak-deo. Dus ik vermoed dat de oude chemische deo mijn lichaam aanzette tot stinkzweten, en dat dat nu gestopt is...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, dat had ik ook gemerkt! Maf he. Ik merk het als ik ga sporten, vroeger met gewone deo ruik je het dan soms wel, en nu helemaal niet, terwijl ik wel zweet. Ik weet niet hoe het kan maar handig is het zeker!

      Verwijderen
  3. Ik maak de deo ook op dezelfde manier maar dan met de geurloze kokosolie en een paar druppeltjes lavendelolie erdoor. Ik wil nooit meer anders!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb het zelf ook een tijdje gebruikt maar het maakte helaas vlekken in mijn shirts :(

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh, wat zonde! Raar, ik heb dat helemaal niet... Ik heb ook geen idee waar dat aan kan liggen, misschien aan de maizena? Crunchy Betty heeft een nieuwer recept, zonder de maizena, dus je zou dat nog eens kunnen proberen en dan alleen op dagen dat je oude shirts draagt :)

      Verwijderen
    2. Crunchy Betty is een website, http://www.crunchybetty.com/ :)

      Verwijderen
  5. Ik maak hem nog simpeler, met alleen kokosolie en baking soda. Nu ben ik wel benieuwd hoe het voelt om er ook maizena in te hebben, dat ga ik eens proberen. Al kan ik me niet voorstellen dat dat ingredient invloed heeft op de werking... Dit wilde ik trouwens ook nog eens uitproberen, gewoon een schijfje citroen onder de oksels doorhalen: http://www.mnn.com/lifestyle/natural-beauty-fashion/photos/5-deodorant-alternatives/lemon-juice

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Volgens mij is de maizena vooral bedoeld om het steviger te maken, zodat je het als een deo-stick zou kunnen gebruiken, ik weet niet of het echt veel verschil maakt. Tegenwoordig maak ik de deo ook anders, namelijk zo: http://koopweigering.blogspot.nl/2013/11/een-nieuw-deo-recept-voor-de-gevoelige.html

      Een schijfje citroen heb ik nog nooit geprobeerd. Lijkt me wel duur! Citroenen zijn vaak een euro, zelfs als je er twee weken mee zou doen kom je volgens mij best duur uit.

      Verwijderen
  6. Corn starch = maïszetmeel = maïzena (merknaam van maïszetmeel)

    En het is niet

    Maïsmeel = polenta

    Voila :)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. En baking powder = bakpoeder = bicarbonaat (ook in grote verpakking in de supermarkt te vinden)

    BeantwoordenVerwijderen