dinsdag 18 september 2012

Een 100% natuurlijke badkamer? Actie Nooit meer naar Kruidvat


Ik schrijf heel veel over makeup de laatste tijd. Dat komt omdat ik me afvroeg of het mogelijk is alles zelf te maken. Of nou ja, zo veel mogelijk. Zodat je nog maar één keer per jaar naar de Kruidvat hoeft.

Wat je makkelijk zelf kunt maken: shampoo en conditioner, deo, scrub, allerlei maskertjes voor gezicht en haar, lippenbalsem, makeupremover

Wat je wel zelf kunt maken maar niet heel makkelijk: gezichtscreme, hars om te ontharen, tandpasta (qua recept niet zo moeilijk maar de vraag is, is het goed voor je tanden? Toch wel eng om te proberen, je wilt ook niet je tanden voor eeuwig beschadigen... Da's toch anders dan zelf shampoo maken!)

Wat je nooooooit zelf kunt maken: Floss, een kam, nagellakremover, makeup, nagellak, scheerschuim, zelfbruiner (of? Heel veel wortels eten, heb ik wel eens gehoord!).


Ik ga mezelf een uitdaging geven, en ik noem het Actie Nooit meer naar Kruidvat. Dit jaar zal ik kijken welke producten ik zelf kan maken, en welke je toch echt beter in de winkel kunt kopen. Ik wil de producten zoveel mogelijk maken zonder daarvoor dingen uit de drogisterij nodig te hebben, makeupremover van babyshampoo lost dus niet zoveel op mijns inziens.
(En even voor de zekerheid: ik heb niks tegen Kruidvat, en zal er ook vast nog heel vaak komen, al was het maar voor de floss!)

Ik ben benieuwd of het gaat lukken!

21 opmerkingen:

  1. Goeie actie, ik vind het ook een sport om uit te vogelen wat je zelf kunt fabriceren.
    Ik heb momenteel tandpasta van kokospasta (verkrijgbaar bij de Surinaamse toko) en baking powder, en ik ga er nog wat pepermuntolie aan toevoegen, volgens mij is hij dan perfect.
    Ik heb ook van de week zelf wasmiddel gemaakt van fijngeraspte zeep, soda en azijn (opgelost in heet water en laten opstijven), eerste resultaat is bemoedigend. Al mis ik stiekem toch wel het lekkere wasverzachtersluchtje waar vroeger mijn hele huis naar rook als ik de was ophing. Mijn hele huis ruikt nu naar aleppozeep en azijn, leuk is anders. Daar moet ik nog iets op verzinnen...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hey Firma, ja een huis dat naar azijn ruikt, lijkt me ook niet zo lekker! Ik zie ook vaak recepten voor wasmiddel met geraspte zeep, soda en borax, misschien moet je dat eens proberen? Da's al veel neutraler van geur. En dan een druppeltje lekkere olie er bij, of in het stoomstrijkijzer, daar gaat je was zeker lekker van ruiken!

      Verwijderen
    2. Je hebt ook azijn met een pepermunt, citroen of lavendelluchtje :-)
      Bij de action hebben ze die met lavendelgeur voor een paar centen!

      Btw, leuke blog!

      Verwijderen
  2. Deo maak ik al zelf, tot grote tevredenheid. En ik heb zelfgemaakte wattenschijfjes ;-) (gewoon gelockte vierkante lapjes badstof).
    Verder probeer ik zo veel mogelijk biologische verzorgingsproducten te kopen maar zelf maken is eigenlijk nog veel fijner (en goedkoper!). Alleen voor de tandpasta ben ik nog al huiverig.
    Ben benieuwd! Je plaatst wel je receptjes, toch?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jazeker, recepten en foto's! Ik ben ook heel benieuwd, 't is altijd leuk als dingen beter werken dan je verwacht, en dat je dan ook nog goedkoper uit bent... Of dat dingen juist helemaal niet werken (maar hopelijk niet te vaak!)

      Verwijderen
  3. Leuk idee. Ik ben heel erg benieuwd naar je ontdekkingen en kom zeker een kijkje nemen voor inspiratie.

    Liefs MamaNatuurlijk

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. He MamaNatuurlijk, dankjewel! Ik hou jullie zeker op de hoogte van mijn ontdekkingen. Jij hebt ook een leuk blog! Mooi groen :)

      Verwijderen
  4. De link naar shampoo en conditioner werk bij mij niet, klopt dat bij anderen ook?
    Ik gebruik 2 eieren met klein beetje water opgeklopt voor mijn droge, pluizige halflange haar sinds 2 maanden en dat bevalt prima. Ik zoek nog wel andere conditioner want verdunde azijn vond ik niet prettig te stug werd het. En ik heb echt iets nodig om te kammen na het wassen.

    Deo kan je ook uitstekend zelf maken, google maar eens op baking soda, maizena en kokosolie, ik weet de verhoudingen niet meer uit mijn hoofd. Dit gebruik ik ook sinds langere tijd en ook met de hete augustus dagen werktte het prima.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Raar, die link deed het inderdaad niet. Nu wel! Heb je zelf kippen? Anders lijkt het me wel een hele dure shampoo.

      Grappig, ik ben net deze week begonnen met deo van die dingen die je noemt, en ben er nu al blij mee. Ik heb al wel foto's klaar maar moet er nog even over schrijven.

      Verwijderen
  5. Grappig wat jullie allemaal noemen. Een gedeelte gebruik ik niet, dus daar hoef ik ook niet voor te winkelen. Makeupschijfjes? Ik gebruik geen makeup.... Deo? Ik douche vaak genoeg. Hars? Ik scheer me af en toe (en verder draag ik meestal broeken over m'n steunkousen).
    Is niet-gebruiken ook een manier om de kruidvat van z'n negotie te ontdoen? M'n vriend zou wel verdrietig worden als ik er nooit meer kom: de dropjes zijn zo lekker....

    BeantwoordenVerwijderen
  6. He Kruidigmeisje, niet-gebruiken is zeker een hartstikke goeie, daarmee geef je ook aan dat allllll die spullen die ze verkopen misschien niet echt nodig zijn. Dropjes wel natuurlijk, daar is helemaal niks mis mee :)

    Ik gebruik ook niet alles van de lijst hoor, ik was een beetje aan het brainstormen. Maar als je eens reclames kijkt of bladen leest krijg je wel het gevoel dat je dit alles, en meer, nodig hebt om er een beetje toonbaar uit te zien!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. In Afrika gebruiken ze een takje van een bepaalde boom om de tanden te flossen. Het werkt daar denk ik wel omdat ze geen chocoladerepen en zo eten?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk dat dat ook wel een hele hoop scheelt! Zolang je weinig zoet of zuur eten eet hoef je alleen maar te zorgen dat je gebit goed schoon is. Het schijnt wel dat flossen nog beter is dan tandenpoetsen.

      Verwijderen
  8. Scheerschuim kun je vervangen door een blok (olijf)zeep. Of elke andere goed vette zeep, even laten inwerken en een goed mesje gebruiken en je krijgt geen rommel op je huid :)
    Ik kom eigenlijk nooit bij die drogisterijketens. Ik vind die schreeuwerige reclame al vreselijk....

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Leuk om te lezen, ik volg graag je bevindingen (jammer dat ik je niet kan volgen via Blogger)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel! Bedoel je met zo'n knopje waar je op klikt om te volgen? Het moet wel kunnen namelijk, want ik heb wel volgers! ;) Ik ga het eens even uitzoeken!

      Ik vind jouw blog ook heel leuk, ik zal jou ook volgen!

      Verwijderen
  10. Ja, nu zie ik die knop - je hebt er een volger bij ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. He Corina, ik had het net gisteren ingesteld! :) Tof, dankjewel :)

      Verwijderen
  11. Dag geerte! Ik gebruik nu al een tijdje een zelfgemaakte tandpasta en ik vind het heerlijk. het is natuurlijk niet te vergelijken met een kant en klare tandpasta. Ik vind het een heerlijk gevoel nadat ik mijn tanden gepoetst heb. En het leuke is dat je zo kan variëren met de smaak. Echt een aanrader om te proberen, hoor!

    Make kun je trouwens zelf maken hoor. In alle kleurtjes en vormen. En eigenlijk is het heel simpel. Je maakt een basiscrème, waar je telkens je kleurpigment aan toevoegt. Heel eenvoudig! Zelfs mascara kan je op deze manier maken. Er bestaat trouwens een heel boek over vol met recepten: Een boek van Hobbytheek.

    En om er nog eentje aan toe te voegen. Ook zonnecrème kan je zelf maken. Perfect veilig en zonder parabenen!

    Groetjes Vanessa Soete

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Hee Stadshippie,

    Ik heb je site pas net ontdekt en ben volop aan het lezen, heel erg informatief en interessant! Wilde even snel zeggen dat je make-up wel zelf kunt maken (of het werkt is een tweede), met arrowroot poeder of maizena als basis.

    zie hier
    http://wellnessmama.com/4948/homemade-makeup-recipes/

    en hier
    http://www.ablossominglife.com/homemade-natural-makeup

    Voor nu ga ik even verder met het bekijken van je site, wat een informatie!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Hoi Eva V, bedankt voor je tips! Dat ziet er interessant uit, ik zal het zeker eens uitproberen.

    BeantwoordenVerwijderen