vrijdag 10 augustus 2012

Plantaardig eten is goed voor je haar

Als je plantaardig eet zijn er een aantal "superfoods", bepaalde hapjes waar je extra veel kracht, vitamines, eiwitten of ijzer uit kunt halen, en waar je dus het beste maar heel veel van kunt eten. en als je zoekt naar eten waarvan je superglanzend gezond haar krijgt en een mooie huid, kom je veel dezelfde dingen tegen. Makkelijk hoor! De planeet redden en er stralend uitzien, en dat allemaal door chips met guacemole te eten. Hier is een lijstje:
  •  Avocado's: in plantaardig eten veel gebruikt omdat ze superromig smaken. Niet alleen in Mexicaans eten, avocado's worden ook wel gebruikt om chocolademousse of chocoladetaart te maken, blijkbaar proef je de avocado helemaal niet meer. In avocado's zitten superveel vitaminen en mineralen, en ze helpen ook nog tegen allerlei ziektes! Als je een avocado hebt die bruin is geworden kun je deze prakken en in je haar smeren, wordt het heerlijk zacht van! (Wel uitspoelen na een paar minuten natuurlijk! :o )
  • Edelgistvlokken: Het is lekkerder dan het klinkt! Edelgist is een heel ander gist dan bakkersgist, het zijn een soort gele platte dingetjes die je over je eten kunt strooien. In plantaardig eten wordt het vaak gebruikt in plaats van kaas, omdat het een typische hartige smaak heeft. Edelgist bevat veel eiwitten, ijzer, en vitamine B, wat er om bekend staat dat het goed is voor huid en haar.
  • Noten en notenpasta's: noten zijn ideaal om van te snacken, ze zijn een bron van eiwitten. Daarnaast bevatten noten onverzadigde vetzuren en omega3 vetzuren, die weer supergoed voor je haar zijn!
  • Donkergroene bladgroenten, zoals spinazie of boerenkool, bevatten veel calcium en ijzer. Die zijn niet in het bijzonder goed voor je haar, maar wel voor je algehele gezondheid!
  • Bonen en peulvruchten: bonen zijn een erg gezonde bron van eiwit: ze leveren veel eiwitten maar niet de ongezonde vetten die dierlijke producten vaak meebrengen. Daarnaast bevatten bonen veel antioxidanten en foliumzuur. Voor gezond haar is het verstandig veel eiwitten te eten.
  • B-vitamine: als je vaak plantaardig eet is het wijs om in ieder geval vitamine B12 supplementen te nemen, maar een supplement met alle B-vitamines kan ook geen kwaad! In de winkel worden ze vaak verkocht als speciale "vitaminen voor huid en haar." Natuurlijk kun je ook gewoon zorgen dat je voldoende granen, groente, fruit, noten, paddenstoelen, biergist, rijst, aardappels en bananen binnenkrijgt, in al die producten zit ook veel vitamine B.

5 opmerkingen:

  1. Ik hoor de laatste tijd inderdaad ook veel over donkere bladgroenten.. Vooral verschillende soorten boerenkool.. Daar moet ik eens wat meer over uitzoeken :)
    Ik zag ook ergens dat je boerenkool met wat olie en zout erover in de oven kunt doen en zo chips kunt maken. Dat lijkt me ook heel lekker om een keer te proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb er ook veel over gelezen, maar nog niet geprobeerd! Volgens mij is het heel simpel, en ik hoor dat het erg lekker is. Ik heb wat boerenkool in de tuin staan, zodra die groot genoeg is zal ik die boerenkool-chipjes eens maken, ben benieuwd :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb lange tijd vegan gegeten of bijna vegan. Helaas eet ik nu weer vlees omdat glutenintolerantie en soja-intolerantie niet goed samengaan met een volledig plantaardige voeding. Helemaal niet als je zoals ik chronisch ziek/vermoeid bent.
    Ik ben weer vis, ei en kip gaan eten en mijn haar ziet er sinds kort veel beter uit en is niet meer zo droog.
    Maar ben het wel helemaal eens dat het gezonde voedingsmiddelen zijn die genoemd worden. Het effect is voor iedereen wisselend net zoals er geen dieet bestaat dat voor iedereen geschikt is.

    Groetjes, VeggieMo

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hey VeggieMo, dat lijkt me inderdaad heel moeilijk! Ik ken iemand die is glutenintolerant én veganist, maar ik denk ook niet dat ik het zou kunnen. Zeker niet als je je al niet goed voelt en dan ook nog eens heel weinig kunt eten :(

    Tja, eigenlijk moet iedereen iets vinden wat bij haar/zijn lichaam past. Volgens mij verschilt het voor iedereen een beetje. Maar veel groene groente is natuurlijk altijd gezond! :)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoi Geerte,
    Die vis en kip beviel toch niet. De eieren houd ik er wel in. Dus nu vegetarisch, maar grotendeels vegan.
    Voel me nu weer thuis bij mijn eigen lijf ;-)

    Groetjes, VeggieMo

    BeantwoordenVerwijderen