vrijdag 27 juli 2012

Gezond en jeugdig met soja?

Er is veel onderzoek geweest omtrend soja, en veel mensen wantrouwen het een beetje. Er wordt wel gedacht dat soja zou zorgen voor bepaalde vormen van kanker, of voor borstgroei bij mannen. Dat komt omdat er een bepaalde hormoon in soja zit, die lijkt op een vrouwelijk hormoon (fyto-oestrogenen).

 Ik moet zeggen, zelf doe ik ook een beetje voorzichtig. Ik eet nog rustig tofu, maar ik zorg wel dat ik niet sojayoghurt voor ontbijt, sojamelk bij de lunch, en dan tofu bij het avondeten eet.

Nou ja, wat blijkt? Soja is hardstikke gezond. Tuurlijk, dat wist heel Azië al lang, maar het is nu bewezen met een onderzoek. Da's toch wel weer geruststellend! Niet alleen hadden mensen die regelmatig soja aten een minder grote kans op borstkanker, ze hadden ook minder fijne rimpels. (artikel) / (onderzoek)

Wel wordt er nog gezegd dat gefrituurde tofu, en ook heel bewerkte producten zoals geïsoleerde soja-eiwitten, niet zo gezond zullen zijn voor je. Volgens mij moet je gewoon niet teveel van één product eten, maar dat geldt voor soja net zo goed als voor kaas, honing, pinda's, wijn, etc. 


3 opmerkingen:

 1. Ach, alles waar 'te' voor staat is niet goed, behalve tequila.
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Haha die had ik niet eerder gehoord! Hartstikke waar :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Er zijn al zoveel onderzoeken gedaan naar soja, dat je alles kan aantonen wat je maar wil. En er komen zo'n 1000 nieuwe onderzoeken per jaar bij!
  Bovendien gaan vele onderzoeken enkel over geïsoleerd soja eiwit, en dat zit niet in tofu, sojamelk of yofu. Alleen in soja-eiwitpoeder en in tvp. (en in sommige Vivera producten zoals hun shoarma) Daar moet je geloof ik wel een beetje mee matigen.

  BeantwoordenVerwijderen