dinsdag 10 juli 2012

Duurzame tips van little house: zuurdesem maken

"But how do you make the sour dough?" Mrs. Boast asked.
"You start it," said Ma, "by putting some flour and warm water in a jar and letting it stand till it sours."
"Then when you use it, always leave a little." Said Laura. "And put in the scraps of biscuit dough, like this, and more warm water." Laura put in the warm water, "and cover it," she put the clean cloth and the plate on the jar, "and just set it in a wam place," she set it in its place on the shelf by the stove. "And it's always ready to use, whenever you want it."
"I never tasted better biscuits," said Mrs. Boast.

Eerder kreeg ik al een reactie van iemand die vroeg hoe je aan een starter komt. Ik zal hier mijn antwoord op die vraag plakken (je moet natuurlijk niet te hard werken):

Ik maak mijn starter altijd zelf en dat is eigenlijk heel makkelijk. Ik meng twee eetlepels roggemeel met een scheutje water in een grote pot (zo'n grote pindakaaspot ofzo) en laat dat met een lapje er op staan. Ik let er goed op en na een paar dagen beginnen er wat bubbels in te komen. Dan geef ik een eetlepel roggemeel en een eetlepel water, en roer het goed door. Vanaf dat moment geef ik het elke ochtend en avond een lepel meel en water. Als het echt een beetje zurig ruikt, goed bubbelt en tussen het meelgeven een eind omhoog komt is het klaar, en kun je er mee bakken! In plaats van rogge- kun je ook volkorenmeel gebruiken.

Zuurdesem is heel leuk om mee te bakken, en heerlijk om te eten. Als je nog nooit brood hebt gebakken is het slim eerst een paar keer met een recept een gewoon gistbrood te bakken, dan weet je een beetje hoe het deeg moet voelen. Maar dat hoeft niet, experimenteren met zuurdesem is ook leuk.

2 opmerkingen: