vrijdag 29 juni 2012

regionale economie lost crises op

Hoe groter de markt, hoe groter de crisis als er iets mis gaat. Dat lijkt de les van een paar decennia ongebreidelde groei, die heeft geleid tot een samenstel van problemen die ieder op zich bedreigend zijn voor de hele planeet. Daarom is het vinden van de optimale schaal voor onze economie een belangrijke sleutel voor de oplossing van de diverse mondiale crises. (bron)

 Wist je dat Engeland bijna even veel aardappels importeert als exporteert? Ze sturen werkelijk duizenden kilo's aardappels over de grens, om hetzelfde aantal dan weer te kopen om zelf te eten. Apart he? Dat is dus uit de hand gelopen globalisering.

Een interessante kijk op globalisering, en een ontzettend mooie film, is The Economics of Happiness. Een absolute aanrader.

Om de globalisering te lijf te gaan is er in Groningen een groep mensen bezig een lokale munteenheid uit te vinden. Het betalen met die munt, de Groninger Gulden, bevordert lokale handel en helpt de lokale middenstanders, en geeft mensen een gevoel van verbondenheid met hun woonplaats en hun buren. Een goed idee, helaas lijkt er heel weinig schot in te zitten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten