zaterdag 2 juni 2012

Maak je eigen broodmix

Als je zelf brood wilt bakken is een bakmix erg handig: vaak een mix van verschillende soorten meel en wat pitjes en zaden, moutpoeder, gist, broodverbeteraar, zuren en vetten en anti-oxidanten... Een broodmix maak je gelukkig makkelijk zelf!

Ja kunt er voor kiezen een mix te maken van de zaden en pitten, zodat je die in een keer bij je meel kunt voegen. In mijn mix zitten zonnebloempitten, pompoenpitten, sesamzaden, en lijnzaad. Elke keer dat ik brood bak voeg ik een flinke handvol toe.

Je kunt ook het brood al helemaal voormixen, bijvoorbeeld door je meelsoorten te mengen en zout (en glutenpoeder) toe te voegen. Gist kun je het beste wel apart toevoegen, zo kun je het koel bewaren en het is ook makkelijker als je de timer gebruikt (in dat geval mag het gist het water niet raken.) Reken uit wat je in één brood stopt, en vermenig dat met 4, of 10, of hoeveel meel je ook maar kunt bewaren.

Supermakkelijk, en het broodbakken wordt een klusje van niks!

2 opmerkingen:

 1. Bak je je brood met de hand of met een broodbakmachine? Wij willen ook graag pitten en zaden in ons brood toevoegen, maar in de broodbakmachine is het resultaat dan steeds, dat alles zich onderin concentreert :(

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je kunt de machine laten kneden en dan het brood in de oven bakken, dan kun je zelf op het laatst de pitjes er doorheen doen. Wel iets meer werk, maar dan heb je wel een leuk rond brood.
   Ik heb hetzelfde, maar ik vind het niet zo erg. Een paar broodjes met pitjes, een paar broodjes zonder, dat houdt het afwisselend :)

   Verwijderen