vrijdag 13 april 2012

Duurzaam bouwen

Duurzaam bouwen is een grote trend bij gemeentebesturen, architecten, en grote bedrijven. Duurzame gebouwen geven de belofte in de toekomst goedkoper te zijn, zijn ethisch correct, en geven aan dat je als bestuur of bedrijf bezig bent met hippe dingen als een groenere wereld en minder milieuvervuiling. Voor particulieren is er nog niet zo heel veel gaande op het gebied van duurzaam gebouwde woningen. Tóch zijn ze er wel, en er komen er steeds meer.

Dit is mijn favoriete eco-huis, een soort hobbithuisje gebouwd door de bewoner zelf.

Vijf inspirerende eco huizen. Van een kleine kubus tot grote earthships, vijf bijzondere eco-huizen die er ook nog eens bijzonder goed uitzien, mét filmpjes.

Kunstenaar Damien Hirst richt zich op eco huizen. De rijkste nog levende kunstenaar Damien Hirst, bekend van de beglitterde schedels en andere opzienbarende objecten, richt zich nu op het bouwen van een serie eco-huizen in Groot Britannië. Hiermee wil hij anderen inspireren en motiveren bezig te gaan met duurzaam bouwen. 

Greencode brengt duurzaamheid in zicht. Een fonkelnieuwe app waarmee je met je smartphone gebouwen kunt scannen en aflezen hoe duurzaam ze zijn. Het nut? Nou ja... dat je als hardcore hippie (met smartphone?) weet waar je het beste een broodje kunt eten. Of dat de eigenaar van een superduurzaam pand weet dat er (een paar) mensen zijn die dat ook weten... Nou ja, toch leuk, en kwaad kan het natuurlijk niet. Als ik een smartphone had zou ik een heleboel gebouwen gaan scannen! 

6 opmerkingen:

 1. Ik vond het hobbithuisje ook al zo mooi. Ik was hem al tegengekomen :) Wat ik jammer vind is dat grote bedrijven die duurzaam gaan doen nog steeds vervreemdende kolossen neerzetten, zonder oog voor menselijke maat. Particuliere eco-huizen zijn gauw veel creatiever en prettiger :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, ik denk dat veel bedrijven het nog erg voor het geld doen, of voor prestige, en dan kun je beter een heel groot modern bedrijfsgebouw neerzetten? Ik weet ook niet precies hoe dat zit. Die particuliere of zelfgebouwde huisjes zijn wel zo leuk inderdaad!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ook hier is het hobbit huisje favoriet. Ik ben zelf even aan het onderzoeken of ik het kan betalen want in de buurt van Leeuwarden zijn nu goedkope kavels beschikbaar waar je mee mag doen wat je wilt als je maar zelf voorziet in je energieverbruik!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat klinkt leuk! Waar is dat precies, of hoe heet het gebied?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een mooi huisje inderdaad.. Bij ons in Zwolle zit Doepark de Nooterhof, daar staat ook een earthship. Heel bijzonder om zo'n bouwwerk te zien en hoe het allemaal werkt met warmte, licht etc. Ik zit er elke keer als we er zijn wat bij weg te dromen.. Je kunt er ook leuk rondlopen en voor de kinderen is er een 'natuurlijk spelen' plek. En dat midden in de drukke stad.. echt super.

  BeantwoordenVerwijderen