vrijdag 23 maart 2012

Klimaatneutraal in 2030

De stad Amersfoort wil klimaatneutraal zijn in 2030. Dat lijken ze te willen bereiken door bloemrijke bermen en een nieuw afvalscheidingssysteem.  Daarnaast zijn er ideeën over zonnepanelen en het klimaatneutraal maken van 20 woningen. Nou heeft Amersfoort 61.303 woningen, dus je snapt dat dat wel zoden aan de dijk zet.

Ook Wagening wil in 2030 klimaatneutraal zijn, de Wagenaars mochten daarvoor zelf plannen indienen. Het daadwerkelijke actieplan wordt later dit jaar bekend gemaakt. Wel heeft gemeente Wageningen al een paar goede ideeën voor zijn inwoners: "De productie van vlees en zuivel zorgt voor veel uitstoot van broeikasgassen! Minder vlees en zuivel eten hoeft niet ongezond te zijn en kan zelfs gezonder zijn." Kijk, dat gaat de goede kant op!

Gemeente Haarlem, die niet alleen klimaatneutraal wil zijn in 2030, maar als gemeentebestuur zelf klimaatneutraal wil zijn in 2015 (over 3 jaar!) heeft een aantal plannen, waarvan de opvallendste wel is het instellen van een fietscoördinator. De fietscoördinator zal invloed uitoefenen bij de inrichting van de openbare ruimte, zodat deze vooral ingericht worden voor voetgangers en fietsers, en pas daarna voor automobilisten.

Benieuwd naar je eigen stad? Hier vond ik een lijst met de plannen van gemeentes wat betreft klimaatneutraal worden. Groningen staat genoemd als klimaatneutraal in 2025, maar voor zover ik weet zijn daar geen concrete plannen voor. 

Okay, dus zonnepanelen, minder vlees eten, en eindeloze gemeentelijke vergaderingen. Toe aan wat concrete goede plannen? Op de Floriade zal een klimaatneutrale tuin plaatsvinden, met onder andere verticaal groen, drijvende zonnepanelen, waterdoorlatend beton, en een zonne-oven. Te zien in Venlo van 5 april tot en met 7 oktober.

3 opmerkingen:

 1. Mijn woonplaats doet ook z'n best. Deze week is er met veel publiciteit een Join the Pipe watertappunt geopend.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ik heb de lijst bekeken en de gemeente waar ik woon staat er helaas niet tussen, geen ambities dus ; (

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hmm, Apeldoorn in 2020.. Nog weinig van gehoord...
  Ik ga eens een keertje op onderzoek uit. (weliswaar als het slechter weer is!!)

  BeantwoordenVerwijderen