vrijdag 16 maart 2012

Duurzame tips van Little House

Het Kleine Huis op de Prairie is meer dan een suffig kinderboek: in feite is het helemaal geen suffig kinderboek, maar een ware zelfvoorzienend-leven bijbel. Tussen de regels vind je veel praktische tips, over eten maken en bewaren, over recyclen, maar ook over wat je moet doen als je zorgvuldig opgekweekte plantjes door vogels opgegeten worden. De komende tijd zal ik een aantal tips geven uit de Kleine Huis boeken. 

Over het drogen van mais:

There is a knack to cutting corn from the cob. The knife must slice evenly, the whole length of the rows, cutting deep enough to get almost the whole kernel, but not so deep as to cut even an edge from the sharp pocket in which each kernel grows. The kernels fall away in milky slabs, moist and sticky.
Ma spread these on a clean, old tablecloth laid outdoors in the sunshine, and she covered them with another cloth, to keep away the blackbirds, and the chickens and the flies. The hot sun would dry the corn, and next winter, soaked and boiled, it would be good eating.

(Vertaling: na het oogsten kan de mais van de kolf gesneden worden, zo dat een beetje van de kolf meekomt en er lange stukken mais ontstaan. Deze kunnen gedroogd worden in de zon en in de winter geweekt, gekookt, en gegeten worden. Of het lekker is weet ik niet!)

6 opmerkingen:

 1. Ja leuk, het Kleine Huis. Heb jij toevallig ook het Kookboek? Daar ben ik al jaren naar op zoek, het is gewoon niet te vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja wat een foute boeken he, maar als tiener heb ik ze verslonden... Ik heb altijd al wat gehad met die pioniersgeest. Als het goed is ligt er nog ergens zo´n boek op zolder, ik zal eens kijken, ik was het al helemaal vergeten...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Angelika: ik heb het kookboek laatst geleend, wij hebben hem hier in de bieb (Groningen.) Misschien kun je via interbibliothecair leenverkeer het boek aanvragen, dan sturen ze hem naar jouw vestiging? Het is zeker een aanrader, leuk om te lezen, met veel maffe recepten. Ik heb er niet uit gekookt; azijntaart klonk niet zo heel aantrekkelijk! ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het leven in het kleine huis op de prairie vind ik sowieso een prachtig pleidooi voor een eenvoudiger leefstijl!

  Vlijtig Liesje

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Absoluut! En soms ben ik ook heel blij dat ik voor eenvoudig leven kan kiezen, en dus ook kan kiezen om dat even niet te doen, en te genieten van alle moderne luxe. Zoals een warme douche of een belegd broodje in een café XD Wat hadden die mensen het zwaar, zeg!

  BeantwoordenVerwijderen