zondag 12 februari 2012

Zonder tandpasta

Hier las ik een heel goed stuk van Fra Skogen over tandpasta. Zij heeft uitgezocht wat er in Elmex tandpasta zit, en dat blijkt niet echt vrolijk te stemmen! Er zit een hoop rotzooi en overbodige dingen in tandpasta. Ook vind je hier het recept om je eigen tandpasta te maken:


Zelf tandpoeder maken? (Schuimt zelfs een beetje). Zes lepeltjes natriumbicarbonaat / baking powder, zes druppels pepermuntolie, klein puntje zeezout. Mengen, klaar. Beetje zoutig maar lekker fris. Alle ingredienten zijn te verkrijgen bij deweegschaal.nl. Je tanden worden er heel glad van en na het spoelen heb je het zelfde frisse gevoel als met gewone tandpasta. Bijkomend voordeel: het kost geen reet want met een kilo baking soda en een flesje pepermuntolie kan je de rest van je leven tanden poetsen. Voor 17 euro.

Baking powder heb ik al in huis om mijn haar mee te wassen, dus ik zal dit zeker eens proberen te maken. Ik koop altijd gewoon de goedkoopste tandpasta omdat ik vind dat mijn tanden al genoeg kosten (floss is ook duur!) maar als het op de lange termijn niet goed is voor je gezondheid, bespaar je er natuurlijk niks mee!

11 opmerkingen:

 1. Goed! Ik wil ook wel maar ik heb een nogal kwetsbaar gebit (veel gaatjes) en ben een beetje bang om over te stappen. Daarnaast heb ik nog héél veel tandpasta in de voorraadkast staan. Het is wel Prodent, Nederlands enige hier gefabriceerde tandpasta, en het is veganistisch.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zolang je nog veel tandpasta hebt zou ik niet iets anders proberen. En zeker als je een kwetsbaar gebit hebt zou ik er voorzichtiger mee zijn... Als je er later veel last van krijgt dan is dat veel erger dan dat kleine beetje tandpasta wat je nu gebruikt!

  Je kunt het altijd later eens proberen, en dan bv alleen 's morgens met je zelfgemaakte tandpasta poetsen, en 's avonds met gewone. Dan kun je in ieder geval langzaam wennen en ontdekken of het net zo goed werkt :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind het ook spannend... Weet niet goed wat waarheid is.
  Fluor zit NIET in het kraanwater, leerde een kort onderzoekje op het www me.
  Ik poets een keer per dag met fluor en de rest met mijn eigengemaakte.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Klopt, in Amerika gebeurt het wel veel dat er dingen aan het water toegevoegd worden, maar hier is dat (gelukkig!) niet zo.

  Ik denk dat het net zo is als met andere alternatieve/eco dingen: vertrouw op je eigen gevoel en gezond verstand. Voelen je tanden schoon en prettig aan, neem je de tijd voor het poetsen en flossen? Dan zal er niet zo gauw iets mis gaan. Als je liever supersnel klaar bent of je denkt toch dat je tanden raar of anders, minder schoon aanvoelen, dan is het misschien beter toch een commerciele tandpasta te gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik flos nooit.. Maar zelfgemaakte tandpasta staat hier ook nog op het uit-te-testen lijstje, maar ik wil eerst nog wat fabriekstandpasta wegwerken... Ik heb verschillende 'recepten' gevonden, ik ben nu al benieuwd naar de resultaten ervan :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heb net je blog ontdekt, leuk! Ik link je op mijn site! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hej Chantal, bedankt :) Jouw blog ziet er ook super uit, wat een heerlijke dingen! En je bent ook fan van Isa zie ik, ik ben ook gek op haar kookboeken. Alles wat ik daaruit maak is gewoon altijd lekker :) Ik ga je ook linken!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik lees trouwens nu pas de andere reacties en wil even toevoegen:

  er zit weldegelijk fluoride in ons drinkwater! het wordt er misschien niet expres aan toegevoegd, maar via het afvalwater van vele industriën komt het in ons drinkwater terecht. dit wordt er niet uitgefilterd (expres?)

  http://www.dunea.nl/drinkwater/belangrijkste-stoffen/gezondheidkundige-normen#Fluoride

  BeantwoordenVerwijderen
 9. en bedankt voor het linken, emily :) isa is inderdaad mijn grote idool! hehe

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik gebruik al een tijdje paradontax fluorvrije tandpasta en dat beviel me al heel goed (beetje zoutig qua smaak). Geen gaatjes meer gehad (ik poets al 3 jaar fluorvrij) en in combinatie met gezond eten (richting paleo) heb ik ook geen bloedend tandvlees meer! :)

  Ik was mijn haar al een tijdje niet meer met shampoo, maar met bakpoeder (mijn hoofdhuid is enorm opgeknapt). Nu nog deze tandpasta proberen :)

  Mensen zijn sowieso heel bang om iets te veranderen en vertrouwen compleet op de industrie. Het zal je goed doen om weer naar je lichaam te luisteren, want je bent al die chemische dingen helemaal niet nodig (nog beter, ze zijn enorm duur en schadelijk).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hey Streetspirit, bedankt voor je bericht! Inderdaad, mensen gaan heel erg uit van "zo hoort het" en "zo doen we dat nou eenmaal", zonder zich ooit af te vragen of het wel een goed idee is! Maar goed dat er steeds meer blogs komen over dit onderwerp :) Ik zal die van jou ook gaan lezen, ziet er leuk uit!

   Verwijderen