vrijdag 17 februari 2012

Douchen: een verbazend verschijnsel

Zó vervelend is dat, als je een leuk onderwerp verzint en dan blijkt dat iemand er al uitgebreid, volledig, en zeer goed over heeft geschreven! Dus een linkje dan maar: Nederlanders zijn verslaafd aan de douche.  Een heel leuk artikel, waar ook gekeken wordt naar de ideeën die veel mensen er op na houden: elke dag douchen móet, want anders ben je vies. En waarom dat misschien niet zo is, en waarom het helemaal niet zo erg of vies is om af en toe te wassen in plaats van te douchen.

Ik dacht hier over na omdat ik me de laatste tijd verwonderde over douchegel. Wat is douchegel? Volgens de vrouwen in de reclames gebruik je het op je schouder of bovenbeen, niet echt plekken die nou heel vies worden, dus een zeep is het niet. Een parfum-werking heeft het ook niet, want je spoelt het er allemaal weer af. Dan kun je beter bodylotion met een geurtje gebruiken, en dat heeft dan ook nog eens een functie. Wat is douchegel? Een dure manier om je badkamer te parfumeren? Een dure manier om water geur te geven, en dat vervolgens het riool in te jagen? Weet iemand het?

6 opmerkingen:

 1. Geur doet wel iets met je psyche, maar dan moet je wel een doucheprodukt met etherische oliën nemen. Het kan bepaalde gemoedstoestanden verminderen of versterken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Haha, je omschrijving van douchegel is hilarisch!

  Ook wij vinden vies zo gek nog niet:
  http://www.kiind.nl/articles/168/Vies_is_zo_gek_nog_niet.html

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Floriene: dat is ook weer zo. Maar dan heb je aan douchegel eigenlijk maar heel kort iets, dan kun je beter in bad gaan met wat olie, of een oliebrander ofzo aansteken. Maar ik kan me wel voorstellen dat douchegel zo in ieder geval één functie heeft!

  Jannie: Gelijk heb je! Ik denk dat het niet alleen uitmaakt voor allergiën en afweersystemen, maar een kind dat opgroeit en alles maar moet wassen en het beeld heeft dat alles altijd "vies" is, volgens mij groeit die niet echt relaxt op...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ken zelfs mensen die meerdere keren per dag onder de douche staan... Naast water- en gasverspilling vooral ook tijdsverspilling! Des de minder je doucht, des de minder je je huid (incl. hoofdhuid) stimuleert/irriteert, des de minder snel je huid en haar weer vet worden. Kwestie van geleidelijk afbouwen. Ik douche zelf maar een keer in de 4 à 5 dagen, en vind het stom dat hier zo'n taboe over bestaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Goed artikel inderdaad! Ik douche elke dag, maar dat slaat eigenlijk nergens op. Ik wil echt minderen met douchen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik zou het echt niet weten, ik heb nooit douchegel gebruikt - of ik herinner het toch niet levendig ;-)

  BeantwoordenVerwijderen