dinsdag 28 februari 2012

Liever duurzaam dan biologisch

Hier vond ik een heel interessant artikel over het dierenvoeder merk Yarrah, die er voor kiest niet meer volledig biologisch te produceren, maar in plaats daarvan duurzaam gevangen vis te gebruiken in zijn diervoeders.

Het EKO-keurmerk zegt iets over de productie: er zijn geen bestrijdingsmiddelen en pesticiden gebruikt, er vindt geen gesleutel aan genen plaats, er worden in geval van dieren geen medicijnen gebruikt. Maar dit keurmerk zegt niets over zaken als dierenwelzijn, voedselkilometers of kinderarbeid. Zaken die consumenten wel belangrijk vinden.

Het artikel beschrijft hoe men bij Yarrah is gaan kijken naar de biologische vis, die dan wel biologisch was maar als nog een heel triest leven had, opgepropt in een basin. Dus kozen ze ervoor om duurzaam gevangen vis te nemen, die per definitie niet biologisch is maar wel in de zee heeft kunnen zwemmen, en die per saldo minder milieu-impact oplevert. Voor Yarrah zelf betekent dat dat ze hun 100% bio keurmerk moeten opgeven, een dappere keuze dus!

Ik vind het interessant om te horen hoe anderen hier keuzes in maken. Liever bio bananen van ver, of gewone appels uit Nederland?

(Over dierenvoeder gesproken: een veganistische kennis van mij haalt restjes vlees bij de biologische slager en kookt ze dan zelf tot moes voor haar kat! Ze wil haar kat niet veganistisch voeden en dit is dan nog de beste optie. Dapper hoor! Ik zou echt absoluut geen vlees voor mijn kat willen koken!)

4 opmerkingen:

  1. Dat het EKO-keurmerk niets over dierenwelzijn zegt is niet helemaal waar. Deel van de EKO-eisen zijn op dierenwelzijn gericht - al weet ik niet hoe dat in het specifieke geval van vis zit, het zal variëren per diersoort. Maar het is wel waar dat de EKO-eisen voor dierenwelzijn niet betekenen dat het dierleven dan paradijselijk is, alles is relatief.

    Ik probeer zo veel mogelijk lokaal te kopen, zo eet ik qua fruit i.d.d. voornamelijk appels en peren uit Nederland. Biologisch vind ik dan alsnog een pré, maar ik koop ook van boerderijen waarvan ik weet dat ze, ondanks dat ze niet EKO zijn, wel heel wéinig bestrijdingsmiddelen gebruiken. Die nuance is er zeker.

    Een mooie oplossing van je kathoudende kennis!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Duurzaam gevangen vis is een contradictio in terminis, want de vissen zijn al voor 90% uitgestorven... Helaas :(

    Ik koop zelf altijd de kipbrokken van Yarrah, ik hoop dat die wel het ekolabel houden. Ik geef ze wel eens gekregen vis (omdat het dan net over de datum is), maar dat is niet vaak. Toevallig zat ik net te denken om eens een deal met de visboer te sluiten daarover, net als die kennis van jou dan.

    Grappig is trouwens, dat ik een keer na de sterilisatie van m'n poes (biologisch) kippenvlees had gekocht en bereid voor d'r, want dat was beter voor na de narcose. Nou, madame moest er niets van weten en ging voor de brokjes. Dat doe ik dus niet meer!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik probeer beide te doen: bio en duurzaam. Ik eet toch prettiger mijn appeltje als ik weet dat ie niet bespoten is :)
    Jammer trouwens dat het moeilijk is de consument alles te vertellen over het productieproces en de keuzes van een bedrijf. Iedereen kijkt toch eerst naar een keurmerk.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Zo is het ook Stadshippie, een dappere keus. En ja, ik ben blij dat men kiest voor duurzaam. Biologisch is, zo blijkt, ook niet alles.
    Groetjes :)

    BeantwoordenVerwijderen