vrijdag 2 maart 2012

7 Tips tegen een winterdip

Of je nu een volledige winter-blues te pakken hebt, of alleen een beetje een blah-gevoel, voor veel mensen is het eind van de winter niet het leukste moment. Na een half jaar winter worden alle dikke truien saai, en een markt vol met kolen en wortels is ook niet inspirerend meer. Om het voorjaar iets sneller te laten komen, zijn hier zeven tips tegen de winterdip.


  1. Als je je niet zo stralend voelt is het aanlokkelijk om vettige en zware maaltijden te eten. Niet doen! Om je goed te voelen heb je veel vitaminen en magnesium nodig, die je vindt in onder andere broccoli, sla, noten en linzen. Ga dus voor een supergezonde en lekkere maaltijdsalade met veel fris groen en peulvruchten. Of neem een groene smoothie voor een vitamineboost.
  2. De eerste blaadjes veldsla komen al op in februari. Veel mensen zien deze plant aan voor onkruid en wieden hem, maar veldsla is heerlijk en heel gezond! Pluk veldsla in je tuin of wildpluk het in anderman's tuin (veel mensen zullen blij zijn als je aanbiedt hun onkruid te wieden, en het ook nog mee wil nemen.) Stamp veldsla met wat tuinerwten door aardappelpuree voor een vitaminerijke lichtgroene stamppot. 
  3. Maak je eigen "crocusroute" door je buurt. Zoek plaatsen waar veel bolletjes opkomen en loop er elke dag even langs. Zo heb je niet alleen belangrijke lichaamsbeweging, maar zie je ook elke dag het voorjaar wat dichter bij komen. 
  4. Koop op de markt een hoeveelheid mango's en ananas en meng het met je favoriete sterke drank tot een exotische cocktail. Zonnig fruit en een lichte buzz: voor je het weet is het voorjaar! 
  5. Geur heeft veel invloed op je gevoel: ruik als je buiten bent heel bewust of je het voorjaar al kunt ruiken. Ook geurkaarsen met een lichte geur of kruidenthee (bv lavendel, of Yogi thee met citroengras) zullen je een lentegevoel brengen.
  6. Zaai de eerste plantjes. Vanaf eind februari kun je de eerste zaden binnenshuis zaaien, om ze eind april buiten uit te planten. Maar je kunt ook sla, rucola, of spinazie zaaien en deze plukken zodra de blaadjes zo'n 10 cm groot zijn. Zo heb je altijd verse groente bij de hand. Kiemen zijn makkelijk te kweken op de vensterbank, nemen nauwelijks ruimte in, en zitten vol vitaminen.
  7. Aan deze tip heb je pas volgend jaar wat: maak dit jaar jam van rozen, paardebloemen, of van aardbeien. Zodra je de winterdip van 2013 voelt aankomen heb je een potje vol zomerse geuren en smaken, waar de sneeuw prompt van wegsmelt!

3 opmerkingen: