zondag 15 januari 2012

De moestuin van 2012

Je moestuin plannen is een mooi werkje om in de winter te doen. En zelfs als je maar een heel klein lapje grond, een balkonnetje, of vooruit, een stukje gemeente-plantsoen hebt, is het leuk en verstandig alvast over volgend jaar te gaan nadenken.

 • Wat is er leuker dan alvast wat zaadjes te bestellen? Vanaf maart kun je binnen gaan voorzaaien, als je echt heel ongeduldig bent kan het eind februari ook al wel. Sommige groenten kun je ook al in februari binnen of op een beschutte plek zaaien en dan als jonge blaadjes eten, zoals rucola of spinazie. 
 • Belangrijk is wisselteelt toe te passen. Door steeds de groenten van plek te laten wisselen voorkom je dat de grond uitgeput raakt of dat ziektes in de aarde kunnen overleven. Voor echte officiele tuiniers is dit nog een aardig stukje denkwerk (ziehier) maar met een klein tuintje volstaat het gewoon steeds wat anders te planten. 
 • Sommige planten staan graag in de buurt van andere planten, sommige staan juist heel graag ver weg van elkaar! Hier vind je een heerlijk, typemachine-getypte lijst die toch wonderbaarlijk overzichtelijk is, over welke planten elkaar wel en niet mogen. 
 • Heb je wel eens gehoord over permacultuur? Een heerlijke hippie-verantwoorde manier van tuinieren, die vooral gebaseerd is op een live-and-let-live principe. Zelfs als je geen fulltime permacultuur tuinier wilt zijn, zijn er veel tips te vinden over planten die elkaar ondersteunen, of manieren om met de minste moeite en ingrepen toch een maximaal resultaat te krijgen. Bijvoorbeeld een kruidenspiraal uit hergebruikte materialen, die tegelijk egelverblijf is, en waarin alle kruiden onder ideale omstandigheden kunnen groeien. Leuk! 
 • En dan kun je gaan zaden bestellen... Bijvoorbeeld hier of hier. Het voordeel van biologische zaden is niet alleen dat er bij het winnen geen pesticiden of chemicalien zijn gebruikt, maar ook dat de plant die je kweekt nieuw zaad op zal leveren (dit is niet altijd zo bij de gangbare zaden, de zogenaamde hybrides brengen bijvoorbeeld geen zaad voort.) Daarnaast zijn bij de biologische zadenhandel zo veel meer leuke planten te krijgen! Dit zijn mijn favorieten:
2 opmerkingen:

 1. Leuk leuk! Wij gaan dit voorjaar ook wat groentjes planten in ons tuintje. Qua zaden en planttijden hebben we het erg makkelijk, want we mogen kiemplantjes overnemen van de bio-boer bij wie we als vrijwilligers werken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk stuk. Wij zijn vorig jaar begonnen met een mini moestuin. Dit jaar ga ik opnieuw zaaien met nog meer kennis en ervaring. Ik ben erg benieuwd wat we allemaal zullen oogsten. Die kruidenspiraal is erg leuk!

  Liefs MamaNatuurlijk

  BeantwoordenVerwijderen