zondag 11 december 2011

Stap voor Stap naar Minder Afval [gastartikel]

Hoi en leuk dat je bij Stadshippie langskomt. Vandaag lees je hier een gastpost van “Stap voor Stap naar Minder Afval”. Mijn naam is Benny en ik  vertel over het pad dat ik beloop richting Zero Waste. Ik schrijf mijn verhaal en over mijn ervaringen en geef je mijn tips en trucs. De kleine stappen naar Minder Afval. En die stappen helpen mij goed te voelen. Laten we beginnen:

Stap voor Stap naar Minder Afval [gastartikel]


Dat is mijn manier om naar Zero Waste te komen. Stap voor Stap. Je kunt het natuurlijk ook abrupt doen... Net als voor veel andere mensen, was dat naar mijn idee te snel -- niet realistisch. En als ik dat had gedaan -- abrupt naar Zero Waste -- dan had ik waarschijnlijk mijn blog niet gestart... Uberhaupt dit gastartikel niet geschreven.

Dus de vraag is: “Hoe doe je dat dan?”

Dat was aanvankelijk mijn eerste vraag. Wat moet ik dan doen, om echt te beginnen met Zero Waste. Al snel merkte ik dat elke stap die je onderneemt goed genoeg is. Elke stap is er weer één.

Bedenk je eens welke stap je nu zou kunnen zetten. Ja, echt... Nu. Stop met lezen en denk erover na. Om je op weg te helpen: Je kunt (nu) de verwarming met 1 graad omlaag zetten (2, 3 of 4 graden kan misschien ook). Dat scheelt al zoveel. Want vaak laten we de kachel onnodig aan staan. Natuurlijk zijn er meer ideeën. En ik wil je uitnodigen om die ideeën te delen. Laat een reactie achter met jouw stap naar Minder Afval.

Dus dat is wat ik deed. Ik heb letterlijk, als eerste stap, mijn verwarming lager gezet. En nu nog beter, na de verhuizing... Hij staat helemaal uit, want we ontvangen voldoende warmte van de vloer (leidingen) en onze naaste buren. Het is hier zelfs te warm soms.

Enkele andere stappen die je in de komende dagen kunt nemen om Minder Afval te creëren:
  • Loop of fiets naar je bestemming. Voor langere afstanden gebruik het Openbaar Vervoer. Vaak kunnen we de auto laten staan. Hier in Leeuwarden is het zelfs gemakkelijker om te lopen of fietsen -- en vaak ook sneller.
  • Kies voor een robuste (shopper)bag/tas die lang mee gaat. Waarschijnlijk heb je wel gehoord van de het leven van de plasticzak... Niet? Dan is hier de link naar the life of the plastic bag video.
  • Haal groente en fruit bij de markt. Heerlijk. Vers. En ook nog eens voor een goede prijs. Daarnaast scheelt het bergen met plastic. Producten op de markt zijn vaak onverpakt -- zeker als je erna vraagt en je je eigen tassen mee hebt.


Wat kun jij nog toevoegen aan dit lijstje? Welke stap ga jij de komende dagen zetten of heb je misschien nu al gezet?

Dankjewel voor het lezen. Vind je deze blogpost de moeite waard? Deel 'm dan via Twitter, Facebook en Google+. Bezoek Stap voor Stap naar Minder Afval op minderafval.blogspot.com/.

2 opmerkingen:

  1. Ik probeer de laatste tijd ook steeds minder afval te creeëren. De voor de hand liggende dingen deed ik al; geen tasjes aannemen in de winkel bijvoorbeeld. Nu probeer ik steeds verder te kijken. Voedsel in grote verpakkingen kopen, eerder een papieren verpakking kiezen als plastic, zelf vega-burgers maken in plaats van ze kant-en-klaar in plastic bakjes te kopen, nooit meer kleine frisdrankflesjes kopen, losse thee in een zeefje gebruiken i.p.v. in voorverpakte zakjes (het eerste is veel lekkerder ook!), zelf brood bakken, altijd een eigen tas en zakjes mee (bijv. als je groente koopt), en alles constant hergebruiken. Ik koop ook gewoon veel minder, denk na bij wat ik écht wil. Ik geef naast voedsel daarom heel weinig uit aan extra's. Als je plantaardig eet (en niet steenrijk bent) ga je ook vanzelf minder verpakking kopen, want zwaar verpakt pre-made eten is vaak niet vegan.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Klinkt goed Renee, zeker de losse thee past goed... ik drink er liters van! Ik ben nieuwsgierig naar je vega-burger recept :)

    BeantwoordenVerwijderen