zaterdag 26 november 2011

Eten weggooien: een andere blik

Als het over eten gaat hoor je vaak dingen als niet meer koken dan je nodig hebt, restjes bewaren en de volgende dag verwerken, etc. Maar hier vond ik een heel interessant artikel, die eens op een heel andere manier naar weggegooid eten kijkt. Dit stelt de schrijver voor:

  • bedrijven die voedsel maken of verwerken hebben een manier om te testen wanneer hier schadelijke bacteriën in zitten, en het dus niet meer eetbaar is. Dit systeem zou in het klein gemaakt moeten worden voor de consument, met een teststrip die je tegen het eten aanhoudt en daarna laat aflezen, zodat je gelijk weet of dat restje rijst nog eetbaar is of niet.
  • In ontwikkelingslanden gaat veel voedsel verloren doordat het slecht opgeslagen kan worden, en daardoor bederft. Een object dat opvouwbaar, hersluitbaar, en makkelijk te repareren is en dat het eten beschermt tegen vocht, dieren, insecten en schimmel zou een hele hoop eten kunnen redden van de ondergang.
Inspirerend, vind ik het! Zulke simpele oplossingen voor toch een best groot probleem. Nu alleen nog een uitvinder of twee die er mee aan de slag gaan...

1 opmerking:

  1. Naar mijn mening is er al een 'teststripje' om voedsel te testen: Je eigen zintuigen. Geleerd van een kok dit: m.u.v. vlees en vis geldt, als het er goed uitziet, goed ruikt, goed proeft... dan is het nog goed. Een houdbaarheidsdatum is een datum die een garantie geeft voor de tijd dat een product precies onveranderd blijft. Ten eerste is dat heel ruim genomen (o.a. om mensen sneller nieuw spul te laten kopen), ten tweede is het eerste wat verandert vaak iets wat niets met gezondheid te maken heeft: de kleur ofzo. Gewoon alles blijven eten dus! Een stripje heb je echt niet nodig.

    BeantwoordenVerwijderen