donderdag 20 oktober 2011

Energie meten

In Groningen hebben we een duurzaamheidscentrum waar je tips kunt krijgen over groener wonen en leven. Laatst heb ik er gratis een energiemeter geleend, waarmee je al je electrische apparaten kunt nameten. Leuk om te doen! Je kunt zien hoeveel energie je laptop gebruikt (dat viel eigenlijk wel mee, als je hem niet te lang aan hebt), je koelkast (heel weinig, maar staat altijd aan) en de vriezer (oeiiii, da's de boosdoener!)

Grappig was, dat ik altijd dacht dat strijken heel veel energie kost. (Ik las een keer dat er in Belgie een aantal milieuactivisten zijn die niet meer strijken om energie te besparen, maar kan het nu niet meer vinden!) Ik was dus minder gaan strijken, maar ik heb gezien dat het strijkijzer eigenlijk heel weinig energie kost. Heerlijk, kan ik weer onder gestreken beddegoed liggen :) Ook zag ik dat het echt belangrijk is de vriezer te ontdooien, dat bespaart veel energie.

Dom genoeg ben ik vergeten de broodbakmachine te meten! Mocht iemand dat weten, dan hoor ik het graag.

5 opmerkingen:

 1. Ik strijk ook niet. Natuurlijk bespaar je energie als je het niet ipv wel doet he :-) Ik weet niet hoeveel energie het bespaart, maar er is alleszins ook nog de energiekost van de productie van het toestel... en als het kapot gaat (hopelijk niet te snel), weet ik niet of er veel van gerecycleerd wordt op een of andere manier... Dus toch maar niet strijken.

  Oh, en ik bespaar ook veel tijd door niet te strijken = meer tijd voor dingen die ik wel leuk vind ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat is zeker waar! En als je het liever niet doet, zijn er heel veel goede redenen om het niet te doen, zeker als je daardoor nooit meer een nieuw toestel hoeft te kopen, dat scheelt heel veel.

  Ik vind het altijd wel lekker, een beetje strijken. Het is net meditatie :D Maar ik was ook blij om te merken dat het niet heeeeel veel energie kost, dan zou ik het toch niet meer doen, en nu kan het best af en toe :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Die vriezer.. ik probeer manlief er vanaf te praten, want wij hebben een 6 laden hooh exemplaar. Wil denk ik niet weten wat die verbruikt.. :o(

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Haha ja die zal wel energie slurpen! Maar zo goed mogelijk ijs-vrij houden en lekker vol stoppen, dan doe je in ieder geval zo veel je kunt :) En als je seizoensgroenten verwerkt en in de vriezer bewaart scheelt dat ook weer, want dan hoeft er in de winter minder ingevlogen te worden. Is die vriezer toch nog niet zo héél slecht :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij hebben ooit zo'n apparaatje gekregen en het is leuk (of schrikken...) om te zien hoeveel alles verbruikt. Was voor ons een zetje om de koelkast te vervangen.

  Onze broodbakmachine verbruikte 0.45 kwh per brood. Maar of alle bbm's het zelfde verbruiken weet ik niet.

  BeantwoordenVerwijderen