maandag 17 oktober 2011

Energie besparen: de was

Mijn moeder zei "waaaaaaaat" toen ik het vertelde, met een blik vol afschuw, maar het is echt waar: ik doe een deel van de was nu met de hand. Eigenlijk is het helemaal niet erg, ik vind het wel prettig. Natuurlijk niet alles, ik was vooral tshirts en hemdjes, rokken en jurken, en badtextiel wat niet erg vies wordt (bv handdoeken waar ik mijn haar mee droog.) Al het keukentextiel gaat in de wasmachine voor de hygiene, en ook grote dingen zoals handoeken, spijkerbroeken, beddegoed, die zijn lastig te wassen. Het bespaart ongetwijfeld energie, en water, en wasmiddel.

Ik was eens per week of per twee weken. Dan maak ik een sopje in een emmer en roer alles er lekker in rond. Lekker warm als het thuis koud is! Daarna naspoelen met schoon water en dan buiten aan de lijn. Van de winter doe ik alles wel even in de centrifuge, anders wordt het nooit meer droog denk ik.

Het bespaart niet veel maar als het een wasbeurt per maand bespaart is dat al mooi meegenomen! Je hoeft maar een eetlepeltje wasmiddel te gebruiken, en zeker als je duurder wasmiddel gebruikt zoals Ecover of Neutral kan dat al snel wat besparen. Daarnaast bespaart het sowieso liters water en het gas om het te verwarmen. Eco dus, en goedkoop. En echt veel minder werk dan het lijkt. Probeer het eens!

6 opmerkingen:

 1. Nog grotere besparing: EcoBalls. Gewoon wassen, maar dan met de machine op spoelstop en kort programma, want door de werking van de actieve ingrediënten is spoelen niet echt nodig en zijn vlekken in veel kortere tijd losgeweekt.

  Ik ben zelf een cynicus op dit vlak, maar na wat research heb ik ze toch besteld en ik ben zeer tevreden. Met een gezin van vier was ik nu maximaal twee wassen per week, een op 40 en een op 60 graden, beide op verkort programma. Alles goed schoon, geen wasmiddel nodig, en ik schat een waterverbruik van in totaal 100 liter.

  Hoepla!

  Nicki

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Nicki, dat klinkt goed! Ik heb wel een tijd gekeken naar wasnoten en ecoballen en ik kwam er niet helemaal uit. Waar heb je die van jou vandaan?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Vraagt het naspoelen dan niet te veel water? Ik probeer me voor te stellen hoe ik het zou doen, en mij lijkt het dat ik heel wat water zou nodig hebben om al het schuim eruit te spoelen...
  In ecowasballen ben ik ook enorm geïnteresseerd - ook nog wat sceptisch, maar dat was ik eerst ook over 'poo free gaan ;-) en dat bleek onterecht, dus zal ik de wasballen ook maar een kans geven he.. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bespaarbazaar - EcoBalls, twee blauwe ufo's zijn het, met bolletjes en navulverpakking, goed voor (naar men zegt) 150 wasbeurten.

  Nicki

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Volgens mij valt dat mee, ik doe ongeveer een halve emmer water om mee na te spoelen, en soms als er heel veel sop uit komt ververs ik het nog een keer. Scheelt ook dat ik altijd was met Ecover, dus als er een restje in blijft zitten is dat volgens mij minder erg dan heel synthetisch kunstmatig wasmiddel, wat eerder je huid zal irriteren.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Flowtops: bedankt voor de tip! Ik ga het gelijk bekijken :)

  BeantwoordenVerwijderen