vrijdag 9 september 2011

Sokken stoppen???!

Heel veel wat eco en duurzaam en ouderwets en zelf-doen is is op dit moment heel hip. Zelfs de Ikea gids zegt dat je jam kunt maken terwijl je wacht tot je brood gebakken is, dus reken maar dat zelf-doen hip is. Behalve sokken stoppen, dat staat helemaal onderaan, net boven je haar wassen met koud water.

Persoonlijk heb ik een ontzettende hekel aan sokken kopen. Ondergoed kopen kan nog best leuk zijn maar sokken kopen is altijd stom: het handigste zijn gewone zwarte sokken, en niet die roze met een pauw er op, en ze zijn ook altijd veel duurder dan ik denk. Dus ik ben mijn sokken gaan stoppen.

Op de markt vroeg ik naar stopwol. "Wat wil je precies gaan stoppen, als ik vragen mag?" vroeg de marktmevrouw. Tuurlijk mag dat, ik ga sokken stoppen. Daar was ze even van van haar stuk gebracht. En stopwol had ze ook niet, maar wel iets wat er op leek, en ik heb in een avond al mijn sokken gestopt.

En nou komt het leuke: sokken stoppen is heel leuk! Het is een precies werkje maar heel snel klaar, en het resultaat is glad en niet te voelen als je je sok aan hebt. Eigenlijk maak je over het gat een klein weef-werkje met naald en draad. Even wat geleende foto's om de boel te verduidelijken:

Om de stof mooi gespannen te houden had je vroeger een soort houten paddestoel die je in de sok stak. Maar het gaat net zo goed met een plastic wasbol! Sok er over heen, niet te dik draad gebruiken. Eerst een rondje om het gat, en dan alle horizontale draden maken. Daarna weef je de verticale draden er door heen. Afhechten en tada! Misschien wel de volgende eco-trend?

9 opmerkingen:

 1. Eindelijk iemand die net zoals ik het zonde vind om de goede sokken zomaar weg te gooien

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Tanja, fijn he om mensen te ontmoeten die er nog anders over denken! Ik vind het ook altijd prettig te merken dat mijn "rare" dingen voor wel meer mensen normaal zijn :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. en het ziet er ook nog leuk uit!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. "Behalve sokken stoppen, dat staat helemaal onderaan, net boven je haar wassen met koud water." xD lol

  Dit is echt de volgende stap die ik moet nemen. Mijn sokken gaan áltijd heel snel door. Ik heb namelijk een grote teen die veel langer is dan de rest van mijn tenen... Daardoor komt er veel meer rek te staan op het deel van de sok waar mijn grote teen in zit :(

  Het is of dit, of sokken met aparte tenen :P

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Of leren sokken te breien! Is ook leuk hoor :) Maar eerst leren sokken stoppen is misschien wel zo makkelijk. Het is echt best leuk om te doen, gewoon bij de tv ofzo, dan hebben je handen even iets te doen :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik koop voor mijn man en zoon altijd goede identieke sokken.Als er eens eentje niet meer bruikbaar is, houd ik die opzij en de enkeling kan dan met een andere eenzame sok terug een paar vormen aangezien het toch dezelfde kousen zijn, zelfde maat, zelfde kleur, zelfde breiwerk. Ik onderhoud de kousen en 'stop' gaatjes of overmaas dunne plekken. Stopwol wordt in de meeste winkels niet meer verkocht en daarom houd ik afgedankte sokken opzij. Ik trek het breiwerk af en die draad is perfect bruikbaar om andere sokken mee op te lappen. Voordeel : gratis want 't is recyclage van een andere sok en de kleur, dikte vna draad komt volledig overeen met de sok die ik wil stoppen.

   Verwijderen
  2. Goeie tip, draad gebruiken uit afgedankte sokken. Zijn ze toch nog ergens goed voor :)

   Verwijderen
 6. Ik heb als kind/puber heel wat sokken gestopt en verdiende er extra zakgeld mee. Er was een constante toestroom ivm de jubeltenen van mijn vader. Ik vond het ook een leuk klusje. Sokken breien kan ik helaas niet. Ik gebruikte er altijd een rond blikje voor bijv. van Nivea, dat werkt ook heel prettig. Stopwol is hier vaak op de markt te koop bij een fourniturenkraam. Misschien dat je in België op een Stoffenspektakel kunt slagen? Maar het uithalen van gekochte sokken vind ik ook een heel goed idee!

  Groetjes Diana

  BeantwoordenVerwijderen