dinsdag 5 juli 2011

zero waste

Veel bloggers die ik lees zijn bezig met "zero waste": zo weinig mogelijk afval produceren. Ik denk dat dat nog iets makkelijker is als je alles wat je recycled niet meetelt als afval, als je een groene bak hebt, en papier en plastic recycled hou je natuurlijk weinig over. In onze gemeente wordt plastic niet apart opgehaald dus hebben we steeds een volle afvalbak. Tijd voor mijn eigen Zero Waste Project!

Vandaag ging ik naar de markt en vroeg de aardappelman (beetje zenuwachtig, zelfs als Stadshippie wil je liever niet raar gevonden worden) de aardappels niet in een zakje te doen, maar in het linnen tasje wat ik mee had genomen. Dat vond hij prima, en ook nog wel leuk. Je had ook niks aan al die zakjes in huis, zei hij, en vertelde dat mensen ook nog wel eens de plastic zakjes terug kwamen brengen. Tof!

Verder vandaag: speculoos (glazen pot dus recycle), appelstroop (glazen pot), kaas voor mijn lief (in plastic, misschien zou je op de markt het in papier kunnen krijgen? Zal ik eens proberen.) en wc-papier... in plastic natuurlijk.

Een aantal dingen kun je zonder verpakking krijgen, als je wat moeite doet. Groente en fruit, droogwaar als rijst en bonen. Maar wc-papier, afwasmiddel, etc.? En bijvoorbeeld vega-burgers of tofoe zijn ook niet zonder verpakking te krijgen. Je kunt wel elke dag bonen of seitan eten maar dat is een beetje saai.

Ik zal nog eens goed de tips op zonderafval bestuderen!

4 opmerkingen:

 1. Het is inderdaad moeilijk om alles zonder wegwerpverpakking te kopen. Nu ja, tegenwoordig toch nog. Laat ons hopen / dromen dat de wereld snel verandert... Wij doen ook ons best, maar toch zetten we af en toe een grote zak plastic afval aan de deur...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Tja, zo is het. Maar het is al goed dat zo veel mensen zich er van bewust zijn, en dat steeds meer mensen toch wat minder afval gaan produceren. Wie weet, in de toekomst...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Precies hetzelfde gevoel, toen ik dat voor het eerst bij de groenteboer vertelde! haha.

  Ze vertelde inderdaad ook dat mensen tasjes terugbrachten en dat meer mensen met een grote tas aankwamen waar alles in mag.

  Voor de wasmiddel gebruik ik nu Ecover... Volgens mij kun je de flessen daarvan weer inleveren (als ik het goed gelezen had op de website.) Misschien dat dat iets is?

  Leuk om je blog te lezen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bedankt! Wat leuk om te horen dat meer mensen er zo mee bezig zijn, en proberen wat goeds te doen.

  Ecover, wat een goede tip! Ik hoop dat de flessen recyclebaar zijn, ze hebben een heel assortiment dus dat zou heel wat plastic schelen. Ik ga zeker eens even kijken, die grote wasmiddel flessen zijn me toch een doorn in het oog.

  BeantwoordenVerwijderen