zaterdag 2 juli 2011

Rozenjam


 Een super lekkere en bijna gratis jam is rozenjam. Het is nu nog net op tijd om de laatste rozenblaadjes te plukken en tot ver in het najaar van de heerlijke smaak van zonnige rozen te genieten.

Ik gebruikte voor de jam dit recept, alleen ik gebruikte 300 gram geleisuiker. Ook is het belangrijk na het koken van de rozenblaadjes en het zeven, het vocht weer aan te vullen tot 3 dl. Bij mij had het behoorlijk ingekookt, en anders wordt je jam veel te dik. Ik kan geen succes garanderen want bij Teunie was de jam minder goed gelukt, maar bij mij was hij heerlijk!

Bijkomend voordeel: behalve de suiker en een citroen kost het je niks, je hoeft geen dingen in verpakkingen te kopen, en je eten heeft geen grote afstanden afgelegd of maanden in een koelcel gelegen. Hartstikke eco, super lekker!

7 opmerkingen:

 1. ik heb sins gisteren diverse site's gezien
  waar men uitlegt hoe je rozenjam maakt van de rozen blaadjes of van de rozenbottels.
  maar men verteld er helaas niet bij.
  welke (klim)rozen je ervoor kunt gebruiken.
  ik heb diverse rozen in ons tuintje staan.
  zo ook de new dawn klimroos,is geurend.en roze-wit van kleur en diverse andere klimrozen.klein en groot.en rozen struiken.alleen daar weet ik de naam niet meer van.dus ik hoop dat ik elke willekeurige roos kan gebruiken.want naast rozen hou ik ook van jam.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Patricia, ik gebruik een roos uit de tuin, eigenlijk geen idee hoe die heet. Het enige wat echt belangrijk is is dat de roos lekker ruikt (dat geeft de smaak aan je jam, hele mooie gekweekte rozen hebben vaak een minder sterke geur terwijl de oudere rassen vaak heel lekker ruiken, nou ja, snuffel zelf maar eens bij je rozen langs :)) Verder is belangrijk dat je roos niet aan een drukke weg staat, en dat je er niet te veel chemische rozenvoeding bij hebt gedaan, biologisch is wel zo lekker en gezond :) Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. hoi Geerte
  dus als ik het goed begrijp.maakt het eigenlijk niks uit,
  wat voor roos je uit eigen tuin gebruikt.maar het belangrijkste is dat het lekker ruikt.omdat dat de smaak aan je jam geeft.nou de new dawn klimroos die geurt heerlijk.daarom heb ik die jaren geleden ook gekocht.en daarnaast heb ik ook nog enkele andere klimrozen achter op ons plaatsje staan.wij wonen in een grote woonwijk.waar nauwlijks verkeer door komt.dus je ruikt hier gelukkig geen uitlaatgassen van de autoo's.en ik gebruik nooit chemische rozenvoeding.wel wil ik van de week rozengrond gaan halen.
  want de klimrozen en rozen struik in de eene helft van ons tuintje met plaats doen het beter dan de andere helft.
  dus ik zal de komende tijden de groei van mijn rozen goed in de gaten houden.en als ik er mee aan de slag ga dan laat ik je dat wel weten.maar dan moet ik wel even zoeken.op welke site ik ook alweer gereageerd heb.want ik heb de afgelopen dagen meer sites gevonden over jam maken met rozenblaadjes en rozenbottels.maar die heb ik allemaal opgeslagen onder favorieten.dus ik kom zeker terug.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. hoi Geerte.
  je verteld over 75 gram rozen bloemblaadjes.
  hoeveel is dat ongeveer?
  of moet ik gewoon een paar mooie rozen bloemen
  af knippen.en die dan gewoon wegen.tot dat de weegschaal op 75 gram gaat staan.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Patricia, ja, gewoon een lekkere roos kiezen en maar eens proberen! 75 gram is best veel, als ik me goed herinner zo'n 10 grote bloemen. Ik heb ze inderdaad afgeknipt en gelijk gewogen, net zolang tot ik 75 gram had.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. oke geerte dus je knipt gewoon de bloemen af en je weegt zo naar de 75 gram toe.
   nou dan zal ik binnen kort een zak gelei suiker gaan halen en citroen.ik kan inplaats van een citroen volgens mij ook gewoon een potje citroensap kopen.die is dan ook langer houdbaar.
   en volgens mij kan ik ook leege groente potjes ervoor gebruiken.is gewoon een kwestie van die goed schoon te maken.en dan plak stickers halen.
   om erop te schrijven.welke roos je gebruikt hebt en wanneer je het klaar gemaakt hebt.

   nou geerte hoe meer rozen recepten ik op internet vind.hoe sneller ik er aan wil beginnen hahaha.

   want mijn man klaagde van de week al
   dat er zoveel rozenblaadjes op de grond lagen.
   dus nu hoop ik door er jam van te maken.dat dat probleem opgelost zijn.

   van de new dawn klimrozen staan er veel dagelijks in bloei.dus ik ga eerst daar jam van maken binnen kort.

   en als mijn andere klimrozen in bloei staan.dus veel bloemen hebben dan kan ik daar eens jam van maken.

   hopelijk dat alles goed verloopt.
   en als de jam af is.dan laat ik je dat hier wel weten.en uiteraard laat ik je ook weten hoe het smaakte.

   Verwijderen
  2. Ja hoor, citroensap uit een potje is geen probleem, en dan kun je het inderdaad nog eens voor iets anders gebruiken. Groentepotjes gaan ook prima, ik gebruik soms kleine potjes van de pesto of mosterd omdat die vaak een leuke vorm hebben, leuk om weg te geven ofzo. Zolang je zorgt dat ze echt brandschoon zijn kun je ieder potje (wel met klikdeksel, niet een plastic deksel!) gebruiken.

   Ik hoop dat je jam heel lekker wordt! Die van mij was heeeeerlijk, en wat een handige oplossing inderdaad voor de rozenblaadjes op de grond :)

   Verwijderen