zaterdag 23 juli 2011

Gratis tomatenzaadjes


Wat veel mensen niet weten, is dat je van tomaten heel makkelijk het zaad kunt winnen, en dus geen zakjes zaad hoeft te kopen! Het beste om te gebruiken zijn biologische tomaten, de gewone "winkeltomaat" kan een bepaald soort hybride zijn waardoor het zaad niet ontkiemt.

Snijd je tomaatje open, eet het vruchtvlees. De officiele methode is nu dat je de zaadjes in een potje doet en onder water zet, en zo ongeveer zeven dagen laat weken. Daarna spoel je de zaadjes (bv in een theezeefje) en droog je ze op een keukenpapiertje. Op die manier gaat het beschermlaagje er af.
Vorig jaar had ik daar een keer geen zin in en toen heb ik de zaadjes gewoon gelijk gedroogd, en die zijn dit jaar prima opgekomen en mooie sterke tomatenplanten geworden... Uitproberen dus! Volgens mij kan het allebei.

3 opmerkingen:

 1. Bedankt voor de tip. Eigenlijk kocht ik altijd nog zaadjes, maar dit is veel leuker. En goedkoper, omdat je niet van allerlei soorten zaad een heel zakje hoeft te kopen.

  groetjes Jessica

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Absoluut! Eerst kun je lekkere tomaatjes eten, en het jaar daarna... nog meer van die lekkere tomaatjes! :) Super methode.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk programma! Zouden jullie misschien alleen 'allebij' willen vervangen door 'allebei'? Dat zou Maarten nooit goed vinden, hoor...

  BeantwoordenVerwijderen