vrijdag 24 mei 2013

Ouderwetse jaren 50 cherry pie (plantaardig)

Je hoeft niet gelijk je feministen-kaart in te leveren als je af en toe een schort aan doet en zo'n fijne jaren 50-stijl kersentaart bakt. Dus, zet de pantoffels klaar voor je man, neem je deegroller ter hand, here we go!

Nodig:
  • 200 gram bloem
  • 50 gram suiker
  • 100 gram plantaardige boter
  • snufje zout
  • 1 potje kersen op siroop (350 gram)
  • pijlwortelpoeder of maizena
  • taartvorm van zo'n 22 cm doorsnee
Kneed de bloem met de suiker en boter tot een soepel deeg. Als het te droog is voeg je een scheutje sojamelk of water toe. Verdeel het deeg in twee porties, rol een portie uit tot een lap die iets groter is dan je taartvorm, en bedek de bodem er mee.

 
Giet de kersen af, vang het vocht op in een pan. Leg de kersen op de taartbodem, breng het vocht aan de kook. Meng een eetlepel van het pijlwortelpoeder of maizena in een kopje met een scheut water, en roer het goed door. Voeg dit bij het kokende kersenvocht en laat het nog heel even koken terwijl je goed roert. Het kersenvocht wordt nu een dikke stroperige saus. Giet dit over de kersen.

 Rol de tweede portie van het deeg weer tot een dunne lap, en snij er lange stroken van. Leg een strook horizontaal, dan een verticaal, en wissel dit af om een mooie roostervorm te krijgen (een MOOIE roostervorm! Die van mij was geen goed voorbeeld.)
 Bak de taart in een voorverwarmde over op 170 graden zo'n 20-25 minuten. Serveer de taart als toetje, lekker met soja-ijs en/of slagroom.




5 opmerkingen: