donderdag 2 mei 2013

Dik, ziek en bijna dood - een pleidooi voor groente

Documentaires over gezond eten zijn heel hip, en er komen er steeds meer bij. Ik ben blij met elke documentaire die mensen aanmoedigt meer groente en minder dierlijke producten te eten.

De documentaire Fat, sick and nearly dead gaat over Joe Cross, een Australische zakenman. Op een dag realiseerde hij zich dat hij veel te dik was, last had van een auto-immuunziekte, en heel veel medicijnen moest nemen. Hij vertrouwde op de kracht van het lichaam zichzelf te herstellen door 60 dagen alleen maar sap te drinken.
Tijdens die periode reisde hij rond in Amerika en sprak met voorbijgangers over gezond eten. Niet om zijn eigen verhaal te vertellen, maar te vragen hoe ze over eten dachten. Hij maakt sapjes voor mensen, praat over vlees, en gedurende de docu zie je hem steeds fitter worden. Onderweg ontmoet hij Phil ("a cheeseburger away from a heartattack"), die hij ook aan het sapvasten zet.

Deze docu is typisch Amerikaans, soms vrij overdreven (van fastfood naar sapvasten, ipv je eetgewoontes veranderen.) Alle sapjes die hij maakt drink hij uit plastic wegwerpbekertjes, met een deksel en rietje, en gedurende de hele docu zien we hem veel rondrijden in auto's. Maar de documentaire is vooral heel amusant, met grappige mensen en komische cartoons ertussendoor (vooral een filmpje waarbij cellen schoongeboend worden door micronutrients, rond 1:07). Ook leuk is dat Joe nooit mensen tegenspreekt, of ze van zijn gelijk probeert te overtuigen, of een preek afsteekt. Hij is echt geinteresseerd in de mensen die hij ontmoet. Een mooie docu, en een goeie motivatie om meer groente en fruit te eten!

De promo staat hierboven, de hele documentaire kun je hier zien:

http://www.youtube.com/watch?v=gpLQwWKb3l8

2 opmerkingen:

  1. Hollen of stilstaan inderdaad zoals je het beschrijft, maar klinkt wel interessant. Deze gaan we dus even opzetten een dezer avonden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank voor de tip! Inspirerende documentaire.

    BeantwoordenVerwijderen