vrijdag 17 mei 2013

De laatste keer zelf zuivel maken: yoghurt


In mijn favoriete boek is er een soy dairy, een zuivelhuisje voor sojaproducten. Dat wil ik ook! Ik wil geen tofu maken, maar yoghurt gaat nog wel lukken. Zo maak je yoghurt:
  1. Neem een liter plantaardige melk, zelfgemaakt of niet. Minder mag ook, dan moet je de andere hoeveelheden even aanpassen
  2. Breng de melk aan de kook. Doe in een kopje 2 eetlepels pijlwortelpoeder (of ander bindmiddel, maizena bijvoorbeeld. Misschien moet je dan iets minder maizena gebruiken.) Leng dit met een scheutje water aan tot een papje, roer goed door, en voeg bij de kokende melk. 
  3. Laat de melk nog een minuut koken, zet dan het gas uit. 
  4. Laat de melk afkoelen tot 40 graden. Als je geen thermometer hebt: da's iets warmer dan lichaamstemperatuur. Als je je pink er in kunt steken en niet terug hoeft te trekken omdat het te heet is zit je wel goed. 
  5. Neem een kopje bestaande sojayoghurt, roer dit door de melk.
  6. Pak de pan goed in in een aantal lagen kranten en een warme deken en zet het weg op een warme plek. Eventueel kun je nog een kruikje toevoegen. Belangrijk is dat de yoghurt een paar uur lang rond de 40 graden blijft, hoe je dat doet maakt niet uit. Een grote thermosfles kan ook. Of leg hem in bad met een aquariumpompje. Hoe dan ook, probeer de yoghurt op 40 graden te houden. Laat het zo 8-10 uur staan.
  7. Voila! Je hebt yoghurt gemaakt. Gebruik het staartje van deze yoghurt om de volgende yoghurt te maken.
De smaak: zelfgemaakte yoghurt is anders, maar lekker! Ik vind het wat minder zuur dan in de winkel. Als je de yoghurt langer laat staan wordt hij zuurder, maar zo lang kan ik hem niet op temperatuur houden met mijn kranten-dekentjes-truc. Het is zo ook wel lekker. De yoghurt is dunner dan in de winkel en smaakt lekker romig. Ongezoete amandelmelk zorgt voor lekker zoete yoghurt. Aanrader! 

Kosten: de yoghurt is zo duur als de melk die je gebruikt (+ een heel klein beetje van de vorige yoghurt en de pijlwortelpoeder.) Dat kan dus varieren van 40 cent (zelfgemaakte sojamelk) tot 3 euro (lekkere Provamel melk.)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten