vrijdag 3 mei 2013

Bayer en het avontuur van flink in de war zijn

De EU heeft voor twee jaar een verbod op bepaalde chemische bestrijdingsmiddelen afgekondigd. Het vermoeden bestaat dat deze chemicalien verantwoordelijk zijn voor de grote bijensterfte van de afgelopen jaren. Na twee jaar zal gekeken worden of er iets veranderd is aan de stand van de bijen.

Natuurlijk komt de bijensterfte niet door de chemicalien, zegt grote chemicalien-fabrikant Bayer. Het komt door de varroa-mijt, een parasiet die zich voortplant via honingbijen. De professionele imkers hebben deze mijt wel onder controle maar het probleem komt van de hobby-imkers, beweert Bayer.

En, zeggen ze, dit verbod is heel dom: niet alleen worden we teruggeworpen in de tijd, het betekent ook dat producenten meer moeten gaan sprayen met andere middelen. Maar belangrijker: biologische landbouw is niet haalbaar, er is niet genoeg ruimte om iedereen te kunnen voeden als alles biologische geproduceerd was.

En dat is waar Bayer een denkfout maakt. Er is namelijk ruimte genoeg in Nederland. Alleen niet als we zo blijven eten als we nu eten. We hebben niet genoeg ruimte op aarde om alle soja en mais te groeien om koeien mee te voeden waar uiteindelijk een klein deel van gegeten wordt. Maar als iedereen meer planten zou eten en minder dierlijke producten, dan was er ruimte genoeg. En dan zou een bedrijf als Bayer helemaal niet meer nodig zijn.

Een ander groot bedrijf begrijpt het beter: de nieuwe Allerhande gaat helemaal over vegetarisch en veganistisch eten. AH is nog steeds de grote verkoper van plofkip maar ik kan ze voor deze groente-promotie alleen maar complimenten geven!

5 opmerkingen:

 1. Inderdaad, groot gelijk!!
  Ik begrijp niet hoe de mensen niet inzien dat we echt aan het overdrijven zijn met al dat vlees-eten...
  Het probleem is niet te weinig ruimte, maar te weinig bijen! Bayer zal dringend van visie moeten veranderen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Absoluut! Ik ben benieuwd wat er na deze twee jaar als resultaat uit komt.

   Verwijderen
 2. Ik vraag me wel af, als het bestrijdingsmiddelen komt, waarom we het probleem van de bijensterfte niet veel eerder hadden. Tientallen jaren geleden waren bestrijdingsmiddelen veel straffer. Wat als blijkt dat het door alle wifi netwerken komt en mobiele netwerken. Boeren krijgen overal de schuld van of het nou het verdwijnen van weidevogels is of zure regen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hey Lekkerhandig, je hebt gelijk, we weten niet hoe het komt. Maar met dit experiment kan in ieder geval gekeken worden of het door pesticiden komt. Wat ik daarbij problematisch vind is dat Bayer gelijk aangeeft dat het absoluut niet aan hun kan liggen, en zelfs al een ander beschuldigd: de hobby-imker. En erger vind ik dat ze een argument aanvoeren (er is niet genoeg grond om iedereen bio te laten eten) dat in feite niet correct is.

   Ik denk zeker niet dat boeren de schuld hier van krijgen, ik denk dat boeren onder hoge druk staan om steeds meer, beter en sneller te produceren, op het onmogelijke af.

   Tja, wiens schuld het is is niet eens zo belangrijk. Maar dat er iets moet gebeuren is duidelijk.

   Verwijderen
  2. ja, afwachten dus. De natuur zit zo ingewikkeld in elkaar en er is zoveel dat we nog niet weten.

   Verwijderen