donderdag 28 maart 2013

Basisrecept plantaardige koekjes


Met een makkelijk basisrecept kun je eindeloos veel koekjes maken. De meeste van de ingredienten heb je waarschijnlijk standaard in huis, en dan kun je toevoegen waar je maar zin in hebt. Maak en grote hoeveelheid koekjes en vries een deel in, dat scheelt werk!

Recept voor 30-40 koekjes:

  • 300 gram bloem (eventueel deels volkorenmeel)
  • 70 gram suiker
  • 50 gram stroop, golden syrup, agavesiroop, rijstsiroop, etc. (eventueel kun je dit vervangen door sojamelk)
  • snufje zout, snufje bakpoeder
  • 100 gram (plantaardige) boter
  • eetlepel lijnzaad
Week het lijnzaad in een kopje warm water. Mix de boter met de suiker en stroop, voeg de bloem toe en dan het zout, bakpoeder en lijnzaad met het water. Kneed het deeg goed door, als het te plakkerig is voeg je nog wat bloem toe, als het te droog is een scheutje olie of een klein beetje water.  

Vorm het deeg tot rondjes en bak ze 12 minuten in een voorverwarmde oven van 170 graden.

Dit recept geeft fijne basiskoekjes, met een beetje notige smaak van het lijnzaad. Hier zijn een paar ideeën voor variaties:
  • geen lijnzaad in huis, of zin in zandkoekjes? Laat het lijnzaad weg en gebruik wat extra boter
  • als je niet plantaardig eet is roomboter natuurlijk ook heel lekker
  • rozijnen in de koekjes zijn een klassieker, maar cranberries or blauwe bessen zijn ook erg lekker!
  • chocolade druppels of gehakte pure, melk of witte chocola (of alledrie!) Eventueel meng je 2 eetlepels cacao door het deeg voor extra choco-power
  • rasp een stukje gember fijn en meng dat door het deeg
  • dip de koekjes tot de helft in chocolade
  • gezondere koekjes? Verminder de suiker, gebruik deels volkorenmeel. 
  • zonnebloempitten zijn lekker in koekjes, net als alle soorten noten
  • meng een paar handen havermout door het deeg voor lekkere haverkoekjes.
  • koekjes met een snufje kaneel zijn lekker, of met kleine stukjes appel.
  • maak een kuiltje in het midden en leg hier een lepel jam in
  • koekjes uitrollen, met vormpjes uitsteken en versieren met glazuur is natuurlijk een klassieker.
  • fijngehakte studentenhaver door de koekjes geeft je voedzame koekjes, fijn om mee te nemen op een lange wandeling.
Nog meer ideeën? Laat ze horen in de comments! 

1 opmerking:

  1. Goedendag

    Uw blog heeft, dankzij de kwaliteit van de recepten, onze aandacht weten te trekken.

    We zouden het op prijs stellen mocht u hem op Ptitchef.com inschrijven zodat we hem in ons bestand kunnen opnemen.

    Petitchef is een gids die naar de beste culinaire websites verwijst. Meerdere honderden blogs hebben zich reeds geregistreerd en kunnen hun website dankzij Ptitchef aanprijzen.

    Indien u zich op Ptitchef wenst in te schrijven, kan u naar http://nl.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form surfen of naar http://nl.petitchef.com om vervolgens op “Uw eigen blog toevoegen” te klikken in de balk bovenaan.

    Met vriendelijke groeten

    Vincent

    http://nl.petitchef.com

    BeantwoordenVerwijderen