dinsdag 17 juli 2012

Super low-tech in de keuken: de Rucki Zucki

Ik weet niet of je het op z'n Nederlands uitspreekt ("rukkie zukkie") of op z'n Duits ("roekie tsoekie") maar hij doet zijn naam in ieder geval eer aan: de Rucki Zucki is echt best wel ruk (dat betekent stom, in het jongerenslang van de jaren 90).

De Rucki Zucki is op zich niet zo'n gek idee: een keukenmachine die met de hand wordt aangedreven, je trekt aan het handvatje waardoor de mesjes gaan draaien, de beweging lijkt op het aanzetten van een kettingzaag. Dat is ideaal bijvoorbeeld als, nou ja, de stroom uitvalt en je wilt per sé zelf salsa maken. Of op de camping, als je voor 20 man pesto moet maken. Of als je de keukenmachine zo ontzettend veel gebruikt dat je het merkt in je stroomkosten (maar als je hem zoveel gebruikt zou je misschien RSI klachten krijgen van de Rucki Zucki, dat is natuurlijk ook niet goed.)

In theorie een fantastisch apparaat dus, maar: het werkt niet! De hand-aangedreven mesjes zijn niet heel sterk en snijden maar op één hoogte. Dat resulteert dus in een laag ongesneden voedsel, met daarboven een laag pulp. Ook ben je zo lang bezig aan het handvatje te trekken dat je in die tijd wel vijf keer zoveel voedsel met een mes had kunnen snijden. Je kunt de Rucki Zucki ook gebruiken voor kruiden, maar serieus, hoeveel kruiden snijd je nou in een keer, en waarom moeilijk doen als het ook gewoon met een schaar kan?

Kortom de Rucki Zucki: absoluut low-tech, absolute afrader.

9 opmerkingen:

 1. Tupperware heeft iets soortelijks, maar die werkt wel :) De mesjes zitten op 3 hoogtes zodat alles netjes gesneden wordt en hij werkt alleen iets minder goed als je hem te vol propt. Ik ben fan!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jammer, want hij klinkt wel grappig ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je kunt in ieder geval wel geestig vertellen over de Rukkie Zukkie. Heeft-ie in ieder geval nog inspiratie opgeleverd...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Haha ja een komisch ding is het zeker :) En ik vind hem ook wel erg mooi. Mja, nu nog functioneel en het was een perfect apparaat!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind dat het prima werkt, ideaal om uien te snijden.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Lol! Alle mdw's van Essent (>3.000) hebben dit apparaat in hun kerstpakket gekregen, je komt ze dan ook regelmatig op marktplaats tegen

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Nou heb vorig jaar ook een in het pakket gehad, en ik vind hem geweldig werk verrichten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor wat voor dingen gebruik je hem? Misschien ligt het er wel aan wat ik er mee maak, ik probeerde vooral noten te maken e.d. Met kruiden is 'ie misschien veel beter.

   Verwijderen