vrijdag 8 juni 2012

Natuurlijk schoonmaken (of: natuurlijk! Schoonmaken. Of: citroen helpt voor alles!)


Ooit hadden meneer Stadshippie en ik hele mooie cremekleurige handdoeken. Maar laatst zag ik dat we tegenwoordig grijs-grauwe handdoeken hebben. Ook grijs-grauwe washandjes, t-shirts, kussenslopen. Dat kan natuurlijk niet langer!
Ik ging eens op zoek naar manieren om op een beetje natuurlijk manier de was witter te maken en het bleek: de citroen is het wondermiddel! Hier zijn een aantal natuurlijk schoonmaken-tips. Ik zal ze allemaal testen en dan verslag uitbrengen.

Voor witte was voeg je een kopje citroensap toe aan het wasmiddel. Of 150 ml gewone soda (driehoek merk, in de grote zak) bij het wasmiddel, 150 ml citroensap in het wasverzachtervakje. Hang de was in de zon te drogen, zonlicht werk blekend.

Om vlekken te verwijderen giet je citroensap over de vlek, daarna wrijf je deze met zout. 

Bij een vlek op een hard oppervlak, bv op de tafel maak je een pasta van citroensap en baking soda, waarmee je de vlek stevig inwrijft. Laat het een paar uur intrekken en veeg de pasta dan er af. Herhaal als nodig.

Ook om een oppervlak te ontsmetten kun je citroensap gebruiken. (Ik weet niet of ik deze echt ga testen. En überhaupt, wat ontsmet je nou normaal gesproken in huis?)

Een natuurlijk luchtverfrisser maak je door een citroen in kwarten te snijden en in een bakje koud water te leggen. Je kunt ook kaneel en kruidnagels in een laagje water op zacht vuur verwarmen (zorg wel dat het niet droog kookt.)

Om bad, sanitair en tegels schoon te maken mix je 100 ml azijn, 100 ml baking soda en 100 ml warm water. De azijn stopt schimmels en helpt zeepresten verwijderen, de baking soda schrobt. Spoel na met water.


Om ramen en spiegels snel af te nemen gebruik je een liter water, 50 ml azijn en 2 eetlepels citroensap. Meng het goed en bewaar het in een plantenspuit of fles met sprayfunctie, gebruik het zoals je gewone glasreiniger gebruikt.

Om de wc te reinigen spray je een mix van water en azijn onder de bril, giet een kopje azijn en een paar lepels soda in de pot, laat het 15 minuten intrekken, borstel en spoel door.

toilet cleaner: spray with vinegar and water mix around rim, pour cup of vinegar and couple of spoons baking soda into a bowl, leave for 15 mins, brush and flush.

laundry bleach: don’t use chlorine-based bleaches;Veel van deze tips komen van deze websites:

http://frugalliving.about.com/od/cleaningtipsandrecipes/qt/Natural_Bleach.htm

http://www.thenewhomemaker.com/natural-cleaning-alternatives

http://www.livestrong.com/article/221098-natural-alternatives-to-bleach-for-cleaning/

http://www.lowimpact.org/factsheet_natural_cleaners.htm

1 opmerking: