woensdag 20 juni 2012

Lieftinck tientje - een week leven van een tientje?

Vlak na de oorlog was er veel vals of zwart geld in omloop, op de markt gebracht door de Duitsers. Het monetaire systeem was volledig uit balans. In een poging dit geld te zuiveren liet minister van financiën Piet Lieftinck alle Nederlanders een week lang van een tientje leven.

Dat lijkt op het eerste gezicht weinig, maar als je de inflatie meerekent, dan is een tientje tegenwoordig fl. 116.86 (€ 53.03) waard.* (Het is me niet duidelijk of er per gezin een tientje was of per persoon, wie vraagt het zijn/haar oma/opa?)

Volgens het NIBUD is het mogelijk voor 5 euro per dag te eten. Per persoon is dat dus 35 Euro per week. Met een Lieftinck-tientje zouden we dus makkelijk rond moeten komen.

Een groter probleem was waarschijnlijk dat er niet zo heel veel te koop was. Waarschijnlijk zou het nu heel erg meevallen, een paar simpele maaltijden, veel bonen eten en euroshopper jam op brood. Sowieso lijken sommige prijzen van voedsel mij tegenwoordig wel heel laag. (Per stuk verpakte bapao broodjes voor 40 cent? Hoe kan dat? Als iets goedkoper is dan waarvoor je het zelf kunt maken vind ik dat sowieso altijd een beetje raar.)

Zou je het redden, met een "Lieftinck tientje"? En zouden de huidige Nederlanders nog steeds zonder morren hun geld bij de bank inleveren, zodat het gezuiverd kan worden, of zouden we nu massaal in opstand komen? Wat als de Euro valt, zouden er dan net zulke extreme maatregelen genomen worden?


*http://www.iisg.nl/hpw/calculate2.php

(Hier kun je alles lezen over de geldzuivering in het na-oorlogs nederland. Heeft niks met duurzaamheid te maken, maar als je geinteresseerd bent in geschiedenis, of je zorgen maakt over de euro, is het interessant om eens door te nemen.)

3 opmerkingen:

  1. Als student besteedde ik 20 à 25 euro per week aan boodschappen. Nooit het gevoel gehad dat ik wat tekort kwam. Nu ik een baan en wat meer geld heb is het 35 à 40 euro geworden, maar ik zou denk ik makkelijk weer terug kunnen naar minder.

    Met alle voorraad hier in de kast kunnen we ook zonder boodschappengeld nog makkelijk een week eten, al zou ik dan wel ernstig trek krijgen in verse groente.

    Ik ga eens aan oma vragen of ze zich die geldzuivering nog kan herinneren. Ik had er zelf namelijk nog nooit van gehoord.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mijn opa en oma die het bewust hebben meegemaakt zijn er niet meer maar als het ter sprake komt, vraag ik het eens aan mijn andere opanoma. 116 euro lijkt veel maar je had toen natuurlijk niet de varkens- en kippenfabrieken en de moderne landbouwtechnieken. Als je dat zou kunnen berekenen, zou je vermoedelijk op een veel lager bedrag uitkomen? Leuk dat je over schrijft, ik had er nog nooit van gehoord!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ben nu student en doe inderdaad voor 15-25 euro per week boodschappen (gemiddeld 20), maar je moet ook nog huur betalen en dat is toch al wel rond de 100 euro per week. Dus als je echt alle "vaste kosten" mee gaat rekenen die je wel echt nodig hebt (zoals water/elektra), kom je er niet met 53 euro per week. En eigenlijk is internet nu ook wel redelijk essentieel geworden (bankzaken, overheidszaken), maar daarvoor moet je ook geld betalen. Of ze moeten ook ineens bedenken dat die huizenprijzen eigenlijk toch wel belachelijk hoog zijn en die ook naar beneden halen... (dan heeft iedereen ineens meer geld over om de economie mee te stimuleren? Tenminste de mensen die huren wel, en dan de mensen met een koophuis... minder rente laten betalen ofzo).

    Dus nee, met een omgerekend Lieftinck tientje zou ik het qua totale kosten niet halen. Wel als je alleen naar het eten kijkt.

    BeantwoordenVerwijderen