vrijdag 4 mei 2012

Top 5 tips voor de beste tofu

Als je mensen vraagt wat ze nou echt aantrekkelijk vinden, is dat waarschijnlijk niet tofu. En als je mensen vraagt waar ze het liefst mee koken, is dat misschien ook niet tofu. Dat komt vooral omdat je er nog wat werk aan hebt voordat tofu lekker is, gewoon in de pan gooien en bakken is niet genoeg. Daarom volgen hier vijf tips om tofu te transformeren van raar wit blok naar heerlijk eten!

Eerst een algemene tip: door tofu in te vriezen wordt deze steviger en daardoor smakelijker. De simpelste manier om tofu te bereiden is door deze in blokjes te snijden en in een pan te bakken tot de buitenkant lichtbruin is. Dan kun je het gebruiken in roerbakgerechten, nasi, salades, Indiase gerechten, etc.

Tip 1: uitwringen en marineren
Door de tofu te persen (in een theedoek wikkelen en er een zwaar gewicht opleggen) of stevig uit te knijpen wordt de tofu steviger. Met een marinade kun je het dan elke smaak geven die je wilt. Heel simpel, met wat knoflook en sojasaus. Of Aziatisch, met gember en citroengras. Indiaas, met koriander en garam masala. Of Amerikaans, met bbq-saus. Een kant-en-klare marinade uit de supermarkt werkt ook prima. Daarna kun je de tofu bakken.


Tip 2: scramble tofu
Verkruimel de tofu in een grote koekenpan, met een uitje en wat knoflook. Bak het even aan, giet er een cm water bij, en laat het koken tot het water weg is. Maak op smaak met zout en peper, kurkuma en komijn, of andere kruiden naar keuze. Doordat de tofu even kookt wordt het heerlijk luchtig, net een roereitje.


Tip 3: tofu als roomkaas
Gebruik een food processor of staafmixer en maak de tofu fijn. Voeg 1-2 handjes ongezouten cashewnoten toe (gezoute cashews kun je even afspoelen), wat zout en peper, en citroensap. De pasta die nu ontstaat is zacht van smaak en een beetje vettig, net als geitenkaas of roomkaas. Heerlijk als dip, maar ook over de pasta of in een gevulde paprika.


Tip 4: tofu op brood
Snijd de tofu in heel dunne plakjes en bak ze op hoog vuur in een koekepan. Voeg sojasaus en ketchup toe. De sauzen zullen een beetje gaan aanbakken en karamelliseren, wat de tofu een lekker knapperig laagje geeft. Lekker op stevig brood met veel verse groente. +
 

Tip 5: tofusalade voor op een toastje
Deze lekkere tofusalade kun je op toastjes of crackertjes serveren, om je gasten te imponeren. Wedden dat niemand raadt dat het tofu is? Op brood is het ook heerlijk, en ik heb het getest: zelfs gewoon met een lepel uit het bakje gegeten is deze salade fantastisch!


1 opmerking:

  1. Nomnom, het proberen waard! Ik kies nu bijna nooit voor de naturel tofu, maar meestal voor een gerookte soort

    BeantwoordenVerwijderen