vrijdag 11 mei 2012

5 kruiden uit eigen tuin / plantsoen

Veel geneeskrachtige kruiden kun je makkelijk zelf kweken, of zelfs verzamelen in het gemeenteplantsoen. Het is ontzettend makkelijk een kleine collectie aan te leggen en van de winter ben je helemaal voorbereid op allerlei kwaaltjes, geheel natuurlijk en hartstikke goedkoop. 

Braamblad
Braamblad is niet heel bekend als medicijn maar het heeft veel goede kwaliteiten. Braamblad herstelt de conditie van het lichaam en vult tekorten aan, en is daarom heel geschikt voor gebruik na koorts, een operatie, of stress. De bladeren helpen het immuunsysteem, en zijn ideaal bij een zere keel, verkoudheid, koorts, ontstoken tandvlees of blaren in de mond. Braamblad kan uitwendig gebruikt worden om bloeden te stelpen, dankzij de samentrekkende werking.
Bramen vind je in Nederland vooral langs spoorwegen, in openbaar groen en aan de rand van bossen. De bramen kun je plukken in augustus en september, maar het blad kun je al plukken in april. Leg de bladeren uit op een theedoek om te drogen. Braamblad thee smaakt het lekkerst gemengd met een ander kruid, zoals gember of munt.

Pepermunt
(Mentha Piperita)
Pepermunt is heel geschikt voor alle aandoeningen aan het spijsverteringskanaal. Bij buikpijn, een opgeblazen gevoel, of als je teveel hebt gegeten, maar ook bij misselijkheid en braken werkt een kopje pepermunt thee verlichtend en verfrissend.
Pepermunt kun je eenvoudig kopen als een plant en uitplanten in de tuin of in een pot. De plant is winterhard en zal elk voorjaar terugkomen. Let wel op dat je Mentha Piperita koopt en niet een andere muntsoort. De munt die gebruikt wordt in de populaire munt-thee is Mentha Spicata, een ander soort munt. 











Tijm
Tijm is niet alleen heerlijk in het eten, het heeft een belangrijke medicinale werking. Tijm wordt veel gebruikt bij problemen met de longen. Gewone hoestsiroop uit de winkel bevat ook vaak tijmextracten. Een kopje tijmthee helpt bij hoest, verzacht de keel, en helpt bij een verstopte neus. Tijm helpt ook de bloedsomloop, daarom is het ideaal te gebruiken in een kruidenbad.
Tijm is een makkelijke plant omdat deze winterhard is. Je hoeft het maar één keer te planten of te zaaien. Zet de tijm op een zonnige plaats waar het water goed weg kan lopen, teveel water is fataal voor de tijm. Pluk de takjes vlak voor de bloei of in de herfst en hang zo ondersteboven op om te drogen.
Om tijm hoestsiroop te maken neem je 2 eetlepels tijm en twee mokken heet water, laat de tijm hier 20 minuten in trekken. Zeef de tijm dan uit het water en zet het water op met 250 gram suiker. Laat het verwarmen tot de vloeistof dikker wordt en er uit gaat zien als siroop. Giet de siroop in een schone pot of fles en bewaar het in de koelkast. Neem twee- tot driemaal daags een eetlepel hiervan.


Goudsbloem
Goudsbloem is geschikt voor sneetjes, blauwe plekken, schaafwonden, brandwonden, en alle andere huidaandoeningen. Zodra de bloemen uit zijn kun je ze plukken en drogen (laat een paar bloemen staan: ze maken zaden voor volgend jaar!) Goudsbloem kan gebruikt worden als thee, in het badwater, of je kunt er creme van maken. Gebruik de creme op zere of droge huid, kleine wondjes of sneetjes, brandwonden, uitslag of infecties. Goudsbloem is ontstekingsremmend en werkt reinigend.
Om snel en makkelijk goudsbloemencreme te maken smelt je een potje Vaseline au bain marie op laag vuur. Voeg hier twee handen vol goudsbloemen aan toe, die je in kleine stukjes hebt geknipt. Laat het goed doorwarmen, zeef de bloemen er uit, en giet de Vaseline weer in het originele potje.
Goudsbloemenzaadjes zijn goedkoop en makkelijk te zaaien: strooi ze op verschillende plekken en ze zullen uitbundig groeien! De bloemen zijn zeer decoratief in verschillende tinten geel, oranje en rood. Als ze uitgebloeid zijn maken ze goed herkenbare zaaddozen, waardoor je makkelijk zaadjes voor volgend jaar kunt winnen.



Vlierbloesem
Vlierbloesem vind je in april en mei, je herkent ze aan hun heerlijke, parfum-achtige geur. Pluk een paar bloesemschermen en droog ze op de kop, op een krant. Vlierbloesemthee kan gebruikt worden bij verkoudheid, slijm, voorhoofdsholte ontsteking, hooikoorts, en problemen met de longen. Uitwendig kunnen de bloemen gebruikt worden als kompres bij zere ogen, geirriteerde huid, en kleine wondjes. Vlierbloesemthee is goed voor het immuunsysteem en ook voor je humeur!
Vlierbloesem vind je op dezelfde soort plaatsen als bramen: aan de randen van bossen, en ruige stukken groen in en rond de stad. Behalve als medicijn kan vlier gebruikt worden voor veel heerlijke gerechten. De bloesem wordt gebruikt voor champagne, limonade, of pannekoekjes. De bessen kunen gebruikt worden voor wijn, jam, of siroop.


Algemene tips
Wees altijd voorzichtig met medicinale kruiden. Gebruik hetzelfde kruid niet langer dan 3 weken. Als je zwanger bent of borstvoeding geeft, zoek dan zorgvuldig uit of je het kruid wel kunt gebruiken. Kruiden kunnen veel helpen en verlichten maar ga met ernstige gevallen altijd naar een dokter.

Als je kruiden in het wild plukt, dubbelcheck altijd dat je de goede plant te pakken hebt. Neem wat je nodig hebt en laat de rest hangen: voor dieren en voor andere wildplukkers! 

1 opmerking: