vrijdag 20 april 2012

supergladde benen dit voorjaar

Het is voorjaar! Tijd voor jurkjes, tijd voor rokjes, tijd om je volledige lichaam te onderwerpen aan een scheerbeurt. Of toch niet?

Scheren is een van de minst eco-vriendelijke, minst mens-vriendelijke, meest vervuilende industriën die er zijn. Niet alleen omdat bij het concept van scheren ieder jaar weer nieuwe producten te bedenken (en verkopen) zijn, maar ook omdat je door het gebruik van die producten vaak weer nieuwe producten nodig hebt! Zo kan er dus nog meer verkocht worden. Niet alleen heb je een scheermesje of houder met losse mesjes nodig, het is ook de bedoeling dat je die zo vaak mogelijk vervangt. Zeker als je je mesjes onder de douche gebruikt (wordt aangeraden door de fabrikant, natuurlijk) roesten ze snel en worden bot, waardoor je snel nieuwe moet kopen. Daar koop je een spuitbus scheerschuim bij, en iets om na het scheren je huid te verzorgen. Dan zijn er nog steeds nieuwere betere scheerdingen met nog meer mesjes, een douchegel-en-scheerschuim in één (hallo! Het is hetzelfde product!), nieuwe haar-verwijder methodes, handdoekjes waarmee je je haar wegscrubt, creme waarmee het "wegsmelt", piepkleine waxstrips met lavendel geur...

Maar erger dan dat is dat de marketing van scheren gebaseerd is op gevoelens van schaamte en niet goed genoeg zijn. Het is niet als met chocola of mooi ondergoed: een product wat leuk en luxe is en waar je blij van wordt. Je scheert omdat je er dán pas normaal uitziet, omdat iedereen het doet en je niet voor "vies" aangezien wilt worden. Je moet wel scheren, want dan ben je normaal en acceptabel. Vooral voor jonge vrouwen of in een professionele setting is dit een veelvoorkomend gevoel.

Ik vind niet dat een bedrijf mensen moet vertellen dat ze niet goed genoeg zijn, tot ze bepaalde producten kopen. Gelukkig zijn er oplossingen!


Let it grow, let it grow

Okay, op bepaalde plaatsen heeft het zin te scheren: zonder haar heb je minder last van zweet of geurtjes. Dat is echter niet het geval bij je armhaar, buikhaar, beenhaar, etc. Ik hoor van mensen die de gekste plekken scheren. Is dat nodig? Nee hoor. Kijken mensen je raar aan als je haar hebt op je onderarm? Ook niet. Let it grow!
Scissor sisters

Zoals gezegd, op sommige plekken is het wel fris om wat minder haar te hebben. In plaats van scheren kun je het ook bijknippen, gewoon met de schaar. Dat heeft alleen maar voordelen: wel een schoon en fris gevoel, maar geen wondjes, stoppels, droge of beschadigde huid. Het haar blijft zacht en daardoor prettig aanvoelen. Geen chemicaliën bij nodig, geen plastic weg te gooien, in tegenstelling tot een scheermesje kan een schaar eindeloos gebruikt worden.


Wax on, wax off

Om als jonge vrouw in de zomer je benen niet te scheren heb je wel wat lef nodig. En misschien ben je daar nog niet helemaal klaar voor. Als je toch wilt ontharen is de meest milieuvriendelijke (of: minst onvriendelijke) methode het gebruiken van harsstrips. Er komt nog aardig wat verpakkingsmateriaal bij kijken, maar minder plastic en spuitbussen, en je bent voor een lange tijd klaar. Maar het allergrootste pluspunt is wel dat je hars makkelijk zelf kunt maken. Hier vind je twee recepten, en de uitleg (in het Engels.) Hier een fijn duidelijk recept met uitleg in het Nederlands. Met de griezelige belofte dat "Eén portie volstaat om één persoon volledig te ontharen". Ondanks de lichte Silence-of-the-Lambs ondertoon, toch een interessant artikel!

7 opmerkingen:

 1. Whaaaaaah, harsen doe ik nooit meer, ging niet goed, ik hoefde ook 2 maanden niet meer te scrubben, geen huid meer over ;) Wel leuk om te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goed artikel! Heb je die zelfmaak-hars al geprobeerd? Ik ben er heel benieuwd naar...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb hem zelf nog niet geprobeerd, maar ik ben heel benieuwd! Ik zal hem deze zomer eens proberen, dan breng ik verslag uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Van knippen wordt je niet minder zacht dan van scheren... Alleen bij epileren houdt de haar zijn natuurlijke vorm. Maar zowel bij knippen als scheren snij je de punt van de haar plat af en voelt hij dus stugger en dikker.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ehm.. minder zacht moet minder stug zijn ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hehe, die ondertoon was zo niet bedoeld :) Ben blij dat je het artikel interessant genoeg vond om te vermelden. Ik heb me net weer met mijn zelfgemaakte suikerwax gewaxt en ik vind het heerlijk dat ik er nu enkele weken haarloos bijloop, toch makkelijker dan scheren hoor (als je de kliederboel ff niet meetelt :)).

  BeantwoordenVerwijderen
 7. He Kim, wat leuk dat je langskomt, en supergoed artikel! Inderdaad, een keer knoeien met caramel is een stuk beter dan elke paar dagen aan de slag te moeten! :)

  @Groengestippeld: Technisch gezien is knippen of scheren inderdaad hetzelfde, maar doordat je bij knippen vaak iets langere haartjes houdt, heb je minder snel dat "schuurpapier" effect dat je wel hebt na het scheren!

  BeantwoordenVerwijderen