donderdag 2 februari 2012

Duurzaam duurzaam doen

Soms zit je helemaal in de flow: je doet duurzame dingen, je recycled, eet gezond, koopt geen rotzooi... Soms zit je helemaal niet in de flow, en wil je Chicken McNuggets. Dan voelt het alsof je alleen maar aan het lijden bent voor je idealen, terwijl andere mensen een heerlijk leventje hebben zonder enige zorgen. Dan is het zaak op je duurzaamheid duurzaam aan te pakken: door keuzes die je maakt kun je een "duurzaamheids-burnout" voorkomen. En zo voorkom je ook dat je het op den duur helemaal opgeeft!

  • Ga na wat je verlangens zijn, en of daar een compromis mogelijk is. Als je zin hebt om alles van de H&M te kopen, is dat verlangen misschien ook wel vervult door het kopen van een biologische thee of chocolade. Of iets van een WereldWinkel. Als je heel erg zin hebt in kiloknaller-hamburgers, is dat misschien wel een behoefte aan zout, vet, of gewoon Heel Ongezond eten. Dat verlangen kan ook vervuld worden met een vega-burger met heel veel saus en chipjes toe. Nog steeds geen stralend goeie opties, maar beter dan je originele verlangen.
  • Soms is een compromis niet mogelijk. Gun jezelf dan dat ene waar je behoefte aan hebt. Als je een keer per maand een hamburger moet eten om de rest van de maand als vrolijke stralende vega door het leven te gaan, da's geen probleem, toch? Je hoeft niet 100% van de tijd perfect te zijn. Zolang je je bewust blijft van je keuzes en waarom je het doet, zul je na je uitspatting juist extra plezier hebben van je duurzame, eco, vega, groene leven. 
Je moet het zo zien: als "groen" persoon ben je een voorbeeld voor anderen. Als je dan met elke dag met lange tanden een portie volkoren rijst en kiemen zit te eten, dan ben je niet zo'n goed voorbeeld. Als je plezier kunt halen uit de duurzame dingen die je doet, juist omdat het niet een verplichting is maar iets waar je voor kiest en waar je achter staat, juist dan zul je een goed voorbeeld zijn, en mensen inspireren ook eens iets groens te doen!

(Let wel: natuurlijk niet jezelf vega noemen en dan elke week Chicken McNuggets gaan halen! Da's een beetje verwarrend... Je kunt dan wel zeggen dat je je best doet zo plantaardig mogelijk te eten.)

P.s. Later las ik dit comment ergens, en dat beschrijft het heel goed:

 My rules are:

* Anything my roommate's mom bakes is vegan
* If I'm going to a restaurant, first try to find something actually vegan, and if I can't find one, get something relatively close. This way I don't annoy the people I go out to lunch with.

What's better for the environment -- being a strict vegan for a week or a "cheating" vegan for a lifetime?

1 opmerking: