zaterdag 16 juli 2011

verticaal tuinieren

Moestuinen op de vierkante meter

Zelfs op het balkon, op de vensterbank, of in het gemeenteperk kun je je eigen groente kweken. Als je het handig aanpakt] kun je nog een behoorlijke opbrengst krijgen, en zo je eigen, goedkope, biologische groenten eten. Daarnaast scheelt het heel wat verpakkingsmateriaal en is het minder belastend voor het milieu. Met de volgende tips kun je je eigen mini-boerderij bij huis aanleggen.

Tomaten

Tomaten zijn snelle groeiers, en geven bijna gegarandeerd succes. Je kunt zaadjes kopen maar ze ook gewoon uit een bestaande biologische tomaat halen, bijvoorbeeld wilde tomaten van de markt. Je kunt de zaadjes in een klein bakje laten kiemen en dan overplanten naar een grote bloempot of in de grond zetten. Zodra de plant zo’n 30 cm hoog is moet deze aan een stok worden aangebonden om te voorkomen dat hij omvalt. Het voordeel van een tomatenplant in een pot is dat deze niet zo groot wordt. De plant moet “gediefd” worden, de nieuwe steeltjes die in de oksels van de plant groeien moeten verwijderd worden, zodat de plant genoeg energie overhoud om vruchten te maken.

In de pot van de tomatenplant houd je genoeg ruimte over om wat sla en basilicum te zaaien. Wacht niet met het eten van de sla tot zich een krop zoals in de supermarkt heeftt gevormd, juist de jonge blaadjes zijn lekker. Zaai elke twee weken om steeds een verse oogst te hebben.  

Klimmende komkommers

Als je een tuin of balkon op het zuiden hebt kun je ook een komkommer in een pot planten, een pot van zo’n 40 cm doorsnede is hiervoor voldoende. Geef de komkommer iets om langs te klimmen, bijvoorbeeld een trellisrek of balkonspijlen. De komkommer wordt een vorse plant, zal mooie gele bloemen geven (die je kunt eten, bijvoorbeeld in deeg gefrituurd of gevuld). Na de bloemen komen er komkommers aan. Eet ze als ze zo’n 15 cm zijn, daarna worden ze minder lekker.

Slingerende peulen

Voor peulen en doperwten heb je wat meer ruimte nodig, zeker een vierkante meter per plant. Ze geven echter relatief gezien zoveel opbrengst dat het zeker waard is daar een meter aan te besteden! Je kunt de zaadjes laten kiemen in de koker van een wc-rol, gevuld met aarde. Die kan dan in zijn geheel de grond in, waardoor je de net gevormde wortels niet beschadigd. Peulen en doperwten moeten zich langs staken omhoog wikkelen, bijvoorbeeld snoei-afval van knotwilgen of andere bomen (de gemeente laat die in de lente vaak een tijd op straat liggen.)

Fruit

Ook fruit is op kleine schaal te telen. Een vijgenplant doet het zelfs beter in een pot dan in de volle grond, omdat hij al zijn krachten kan besteden aan vruchten vormen, in plaats van een wijd  wortelstelsel maken. Ook een bessen- en bramenstruiken kunnen op een klein oppervlak gehouden worden, of in een grote pot. Door van de vruchten jam te maken heb je zelfs in de winter nog plezier van je bessenstruik.

Een belangrijke plaats voor planten, die vaak over het hoofd wordt gezien, is de muur. Je kunt deze benutten door hangmandjes, of simpelweg door planken op te hangen waar planten in potten op kunnen staan (bijvoorbeeld aarbeien en kruiden). Een ander goed idee is om een pallet te nemen en hiervan de achterkant en zijkanten dichte te maken met ander afvalhout. Je legt het pallet eerst op de grond en vult deze met tuinaarde. In de open ruimtes tussen de planken plant je plantjes, druk ze stevig aan met wat extra tuinaarde. Hierna kun je het pallet verticaal aan de muur bevestigen, en je plantjes zullen uit het pallet naar buiten steken, waardoor je makkelijk ervan kunt plukken. Dit is bijzonder handig voor aarbeien, kruiden, eetbare bloemen zoals lavendel of viooltjes, of bijvoorbeeld peperplantjes.

  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten